kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrik Jan Wolter

Prof. Hendrik Jan Wolter (Amsterdam 1873 - Amersfoort 1952)

Nederlandse Kunstschilder, graficus, tekenaar van genrekunst, landschappen, portretten, marines, stadsgezichten,

In zijn eerste periode schilderde Wolter in een realistische stijl. Bekend van Wolter zijn zijn stadsgezichten, uit de begin periode veelal stadsgezichten van Amersfoort, maar later werk van hem is duidelijk meer beïnvloed door zijn reizen. De invloed van het franse impressionisme van kunstenaars als Monet en Camille Pisarro werd in de loop der tijd steeds groter. Tijdens zijn vele reizen schilderde hij de Zeeuwse landschappen en de havens in Frankrijk en Engeland. Hij werkte in een impressionistische en luministische stijl en wist zeer sfeervolle landschappen te schilderen, waarbij de sfeer van het land en het jaargetijde raak getroffen werd.

biografie
Hendrik Jan Wolter werd geboren op 15 juli 1873 te Amsterdam en overleed op 29 oktober 1952 te Amersfoort.

Hendrik Jan Wolter verhuisde op zijn 12e naar Amersfoort.

Antwerpen
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen) 1895-1898
Nadat hij zijn eerder begonnen militaire carrière had beëindigd, was hij leerling van de Academie des Beaux Arts te Antwerpen tussen 1895 en 1896. De drie jaren daarna ging hij naar het Institut Supérieur, waar hij een 'loge' kreeg. Drie jaar lang kreeg hij de Koninklijke Subsidie en won hij intussen tevens de Willink van Collenprijs. Zijn leermeesters waren A. de Vriedt, P. van Havermaet en Fr. van Leemputten. Wolter studeerde in Antwerpen samen met onder meer Simon maris, de zoon van de bekende Haagse schilder Willem Maris.

Leusden 1899 - 1904
In 1899 vestigde hij zich in Leusden bij Amersfoort.

Laren 1904 - 1908
In 1904 trouwt hij met Popkolina van Hoorn en verhuisde hij de eerste maal naar Laren waar hij woonde tot 1915. In zijn Larense tijd woonde hij op Torenlaan 53 in het huis 'Blommenwijck' dat hij zelf ontwierp. In de tuin bouwde hij zijn atelier (nu Oud Blaricummerweg 46). Bij de deur is nog een gevelsteen zichtbaar met de tekst 'in veilige haven'.

Wolter schilderde niet veel van zijn Gooische woonomgeving. Hij werkte regelmatig in Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Engeland 1908
Engeland 1910 ondekt Polperro waar hij veel zou werken

September 1911, tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam van Kunstwerken door F. Hart Nibbrig, H.J. Wolter, S.C. Bosch Reitz, S. Moulijn,

Hoewel Wolter als schilder zijn eigen weg in het Larens kunstenaarsmilieu ging, nam hij wel actief deel aan het sociale leven. Toen Jan Hamdorff besloot om in 1913 een expositie te organiseren in zijn hotel Hamdorff, ontwierp Wolter de expositieruimte en het terrein. Behalve de open galerij met de decoratieve Dorische zuilen, ontwierp hij ook het meubilair van de zomertuin.

Amsterdam 1914 - 1937 (Hij woont tot aan zijn pensionering in Amsterdam)
Was door de Eerste Wereldoorlog gedwongen in Nederland te schilderen en maakte in deze tijd sfeervolle schilderijen van Amsterdam en andere havensteden.

In 1924 kwam hij even in Laren terug.

Van 1925 tot 1938 was hij hoogleraar aan de RijksAcademie te Amsterdam en woonde en werkte hij in Amsterdam en in Haarlem.
Engeland Polperro en St. Ives
Italië - 1939
Frankrijk

Amersfoort 1939 - 1952
De oorlog en een chronische ziekte maken een voortijdig einde aan zijn creativiteit.

Hendrik Jan Wolter overleed te Laren op 29 oktober 1952.

Leraar van Theo Beerendonk, Ferdinand Erfmann, Piet Landkroon, Gerard V.A. Röling, Louis Schrikkel, Joop Sjollema, Fons Windhausen,

RKD Images en www.devalk.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.