kunstbus
Dit artikel is 30-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hendrik van de Sande-Bakhuyzen

Nederlands schilder en kopergraveur, tekenaar, etser, lithograaf, schilder, aquarellist, geboren 2 januari 1795 in Den Haag - overleden 12 februari 1860 aldaar.

Schilderde vooral landschappen, marines en winterse taferelen en deed dit genre in de eerste helft van de 19e eeuw herleven voor de vraag vanuit de burgerij.

Leerling van Joannes Heijmans, Johannes Heimans, Simon Andreas Krausz. Leerde tekenen van Heijmans en schilderen van Krausz.

Leraar van Alexander Hieronymus Bakhuyzen (II), Maria Bilders-van Bosse, Jan Frederik van Deventer, Willem Anthonie van Deventer, Jan Heppener, Huib van Hove Bz, Christiaan Immerzeel, Jacob Jan van der Maaten, François Pieter ter Meulen, Johannes Mock, Eliza Agnetus Emilius Nijhoff, Willem Roelofs (I), Gerardina Jacoba van de Sande Bakhuyzen, Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen, Pieter Stortenbeker, Willem Valter, Cornelis Gerrit Verburgh,

De Haagse kunstenaar Hendrik van de Sande Bakhuyzen schilderde voornamelijk landschappen met vee. Als jonge jongen tekende hij al veel in de vrije natuur. Ook op latere leeftijd tekende hij graag in de buitenlucht; de schetsen die hij in het veld maakte werkte hij daarna uit in zijn atelier. Zijn grote voorbeeld was de beroemde 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter. Bakhuyzen was één van de succesvolste schilders van zijn tijd. Zijn precieze observatie van de natuur en zijn aandacht voor lichtval en sfeer waren in die tijd heel modern. Hierdoor wordt hij, evenals zijn leerling Willem Roelofs, gezien als een voorloper van de Haagse School.

Biografie
In 1822 lid van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (Amsterdam)

In 1822 lid van bestuur van de Haagse Tekenacademie

1824 studiereis België

1834 studiereis Duitsland

In 1840 gaat Willem Roelofs Sr in de leer bij Hendrik van de Sande Bakhuyzen met wie hij een jaar daarop een reis maakt door Duitsland.

Zelfportret in een landschap, 1850, Olieverf op paneel, 73,2 x 96,7 cm
Een ongewoon zelfportret van de Haagse schilder Hendrik van de Sande Bakhuyzen. Hij gaf zichzelf weer in een veld vol koeien en schapen. De weide wordt rechts begrensd door een bos en links in de verte is een rivier te zien, met zeilboten die weerspiegelen in het water. De schilder zit op een boomstronk in zijn nette pak, met zijn schilderskist op zijn knieën. Hij is bezig de grote gevlekte koe voor zich te schilderen en kijkt even om naar de toeschouwer, die als het ware over zijn schouder meekijkt. Met dit zelfportret vertelt Van de Sande Bakhuyzen ons wie hij is, een schilder van landschappen met dieren. In zijn hoge hoed op de voorgrond zette hij zijn initialen: vd S B.
'Zelfportret in een landschap' laat zien hoe Van de Sande Bakhuyzen te werk ging. Net zoals zijn tijdgenoten maakte hij schetsen in de natuur: tekeningen en kleine olieverfschetsen op karton of paneel, zoals deze koe. Die studies waren niet als zelfstandige kunstwerken bedoeld; ze werden gebruikt voor de grote schilderstukken, die in het atelier ontstonden. Daar zal ook dit zelfportret gemaakt zijn. In 1850, toen Van de Sande Bakhuyzen dit zelfportret maakte, experimenteerde een aantal kunstenaars in de omgeving van het Franse Barbizon met het maken van kant en klare schilderijen in de buitenlucht. Dit schilderen in de vrije natuur was toen nieuw. Vóór die tijd werden buiten alleen schetsen gemaakt.
Werken naar de natuur was ook voor Van de Sande Bakhuyzen heel belangrijk. Als jonge jongen trok hij al naar buiten om daar te tekenen. Zijn grote voorbeeld was de 17de-eeuwse kunstenaar Paulus Potter, beroemd om zijn schilderijen met dieren.
Net als Potter besteedde Van de Sande Bakhuyzen veel aandacht aan de bomen en de inrichting van het landschap, maar vooral aan het vee. Met veel toewijding gaf hij de wollige schapen weer en de bonte vacht van de koeien.

Websites:
. www.rkd.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.