kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk Peeters

henk peeters

Hendrik Harmanus (Henk) Peeters, (geb. 1925) Nederlands beeldend kunstenaar; non-figuratief beeldhouwer, collagekunstenaar, graficus, schilder. Henk Peeters woont en werkt in Hall in Gelderland.

Behoorde tot de Informelen of Informele Groep, later tot de Nulgroep. Experimenteerde met licht en beweging met gebruik van water, spiegels, fonteinen en plastic.

Geboorteplaats/datum Den Haag 8-12-1925

1940-1945 Opleiding Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)
1946 Académie de la Grande Chaumière, Paris

Henk Peeters was mede-oprichter van de Nul-groep samen met Armando, Jan Hendrikse en J.J.Schoonhoven (1961/65)...

Deze groep verhief de dagelijkse werkelijkheid tot kunst. Hun inspiratiebron was de westerse consumptiemaatschappij. Ze maakten gebruik van moderne materialen als plastic, schuimrubber, watten en haarobjecten, die tot dan toe niet als traditionele kunstmaterialen werden beschouwd. Daarbij moest kunst ook door iemand anders dan de kunstenaar uitgevoerd kunnen worden, zolang het oorspronkelijke idee maar werd nagevolgd.

''In 1965, na de laatste Nul-tentoonstelling, ben ik aanvankelijk samen met Armando radicaal gestopt met het maken van kunst.. ..Blijkbaar had ik niets meer te melden. Ik ben eigenlijk aan nul ten gronde gegaan.. .Ach, ik denk dat het ook komt omdat Nul voor mij veel meer was dan alleen kunst maken. Ik wilde echt de wereld veranderen.''

Fries Museum 2003
Het Fries Museum presenteert mede in het kader van de manifestatie 'Jaar van de Boerderij 2003' van 28 juni tot en met 10 augustus koeienhuiden van Henk Peeters. Voor de tentoonstelling getiteld 'Ko', het Friese woord voor koe, selecteerde Henk Peeters een aantal van zijn op een spieraam gespannen koeienhuiden. Daarmee zijn de huiden verworden tot kunstwerken en hebben ze nog weinig van doen met echte koeien.

Nog altijd vormen de ideeën van de NUL-groep het uitgangspunt in het werk van Henk Peeters. Kunst bestaat voor Peeters niet uit een groep exclusieve voorwerpen die is voorbehouden aan een geprivilegieerde club mensen. Voor hem is het idee dat aan een werk ten grondslag ligt belangrijker dan het uiteindelijke product. Daarom vindt Peeters het belangrijk dat zijn werk door de kijker niet wordt geassocieerd met materieel bezit. Voor zijn objecten gebruikt Peeters voornamelijk materialen die hij gewoon koopt bij de winkel op de hoek. Deze werkwijze verklaart ook zijn keuze voor het materiaal van de koeienhuid. Het is eerlijk, in principe overal verkrijgbaar en door een ieder te verwerken tot een 'Peeters object'. Met dit laatste verliest het werk weliswaar haar exclusiviteit, maar raakt het in essentie de idee die Peeters met zijn kunst voorstaat: kunst van en voor een ieder om van te genieten.

Citaten Henk Peeters over invloeden
..Wij leerden Yves Klein in 1960 kennen en hebben samen wel eens geëxposeerd. Er is mystiek in zijn werk, zoals bij Wim Schippers..
..In het buitenland hadden we meer geestverwanten. Het is toch opvallend dat je in een wip mensen leerde kennen die op dezelfde koers zaten als wij, terwijl er toch miljoenen mensen op aarde zijn..
..Rond 1960 leerde ik Yves Klein, Fontana en Manzoni kennen..
..De Duitsters Mack, Piene en Uecker ontmoette ik via Yves Klein..
..Ik voelde me het meest verwant met de Milanezen, vooral met Manzoni vanwege het speelse, het ironisende. Die Italianen hebben altijd zoiets helders en duidelijks. Manzoni, Klein en Fontana waren de baanbrekers. Toen ik hun werk voor het eerst zag dacht ik 'verdomd zeg, deze richting kan je dus uit'. Ze zetten je op een spoor, maar omdat je je in die tijd heel snel ontwikkelde ontstond er ook een wederzijdse invloed.

"Peeters maakte schuimplastic schilderijen en pirografiën, reflectie-doeken, watten- en harenobjecten, kunstgrasschilderijen en hij werkte met waterzakjes en waterplafonds. Ook hij wilde 'de werkelijkheid funderen als kunst'. Peeters sprak toen over 'een weer opnieuw beleven van realiteit waar men dagelijks mee leeft'... Dat blijkt wel als je nu een werk van Peeters bekijkt. De voorstelling betekent op het eerste gezicht zó weinig, dat hij, al doe je nog zo je best, al uit je geheugen dreigt weg te glippen vóór dat je hem goed en wel hebt gezien. Dat geeft Peeters werk een eigenaardige spanning..." K. Schippers

Henk Peeters, citaten van de kunstenaar
www.galerievangelder.com cv/bio/images

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.