kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk Schiffmacher

Henk Schiffmacher Tatoeëerder, schrijver, fotograaf en kunstenaar.

Henk Schiffmacher, beter bekend als Hanky Panky, is in 1952 geboren in Harderwijk, waar hij als slagerszoon en katholieke jongen opgroeide tot een fervent tekenaar. Op zijn achtste stichtte hij, gedreven door zijn verzameldrift, zijn eerste eigen museum op de zolder van zijn ouderlijk huis en probeerde zijn inkttekeningen te verkopen aan diegenen die ook maar een beetje belangstelling toonden. Op zijn veertiende schilderde hij reclameborden en begon hij met etaleren; jaarlijkse tekenwedstrijden werden gewonnen en deze artistieke ambities leidden begin jaren zeventig uiteindelijk tot een korte studie aan de Reclame School REX aan het Frederiksplein in Amsterdam.

In de zeventiger jaren breidde Schiffmacher zijn creatieve activiteiten uit met het tekenen op de huid; tatoeëren.

Na vele creatieve beroepen zoals zeefdrukker, etaleur, typograaf en reportagefotograaf voor Nieuwe Revu, volgde een periode van vele reizen waarin hij op zoek ging naar de oorsprong van de tattookunst. Tijdens deze reizen ontstaat een indrukwekkende collectie objecten gericht op de historie en ontwerp van tatoeage. De verzameling groeit niet alleen in object en op papier, ook de talloze beeltenissen op zijn huid vertellen de reis op zoek naar de oorsprong van deze eeuwenoude huidkunst.

Na een lange reis door Azië keerde Schiffmacher terug naar Amsterdam met een grote zak drugs. Schiffmacher verkocht deze drugs in een koffieshop waar hij regelmatig kwam. Met het hiermee verdiende geld opende hij zijn Tattooshop. Binnen twintig jaar is deze shop uitgegroeid tot een internationaal bedevaartsoord voor tattookunstenaars en tattooliefhebbers, waaronder ook vele beroemdheden. Gestadig verandert Henk het imago van tatoeage, hij creëert een nieuwe kijk op het tattoogebeuren via de talloze door hem georganiseerde conventies en de professionalisering van deze bijzondere ambacht. Naast Kiedis & co (Red Hot Chili Peppers) is Schiffmacher ook de vaste huidkunstenaar voor Pearl Jam, Wu Tang Clan, Black Crowes en Herman Brood.

Tussen Schiffmacher en Anthony Kiedis, de zanger van de Red Hot Chili Peppers, is een hechte vriendschap ontstaan. Deze vriendschap, gebaseerd op de liefde voor de tatoeage, leidde tot een reis naar Borneo waar ze samen door de jungle struinden op zoek naar de roots van de tattookunst. Over deze trip is een tv-documentaire gemaakt die wereldwijd bekendheid heeft gekregen.

Een aantal jaren geleden verruilde Henk de tattoonaald voor het penseel; en met succes! Zijn professionele doorbraak als beeldend kunstenaar vond plaats met een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Zwolle in de zomer van 2000. Bijdragen aan tentoonstellingen in Teylers museum, Boijmans Van Beuningen, Arti & Amicitae, centrum voor moderne kunst De Appel in Amsterdam en recentelijk het Westfries Museum in Hoorn zijn hier het concrete bewijs van.

Veel symboliek uit Schiffmacher's schilderijen komt voort uit eigen leven. Zo komen drugs vaak voor op zijn doeken omdat drugs een belangrijke rol in zijn leven hebben gespeeld. Op menig schilderij staan kutten, spermatozoiden, venusvrouwen, rotsen met heilige kruisen en Siamese tweelingen afgebeeld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.