kunstbus
Dit artikel is 10-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henk van der Plas

Nederlandse kunstenaar, geboren 1 juni 1936 te Den Haag - overleden 3 januari 2009 aldaar.

Henk van der Plas behoorde tot de Haagse 'De Groep' van constructivisten.

Biografie
Henk van der Plas volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag.

In 1962 werkte hij in Parijs. Twee jaar later legde hij zich, terug in Den Haag, toe op het maken van schilderijen en linosneden met organische motieven. Van wrakhout, touw en kurk maakte hij strandassemblages.

Henk van der Plas begon met het maken van reliëfs, die steeds strakker werden.

Van 1960 tot 1965 bestond de Nederlandse kunstbeweging NUL, gevormd door Jan Schoonhoven, Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters. De werken van de Nul-groep zijn bij uitstek 'anti-schilderkunstig'. Het kenmerkt zich door monochromie, herhaling in ritme en regelmaat, en toepassing van moderne materialen. Hagenaar Henk van der Plas maakte in die tijd ook witte reliëfs. Hij experimenteerde met hout, karton, perspex, polystyreen en andere kunststoffen. En hij was de eerste die de combinatie zeefdruk/reliëf ontdekte. Jan Schoonhoven zag werk van de toen nog jonge Henk van der Plas op een tentoonstelling in Delft en wilde wel een werkje ruilen. 'Ben je gek', zei Henk: 'Mijn werk wordt veel bekender dan dat van jou'.!

Met Gerard Coljé, Jan Stolk, Phil van der Klundert, Guus van Lummel en Lon Pennock nam hij deel aan de tentoonstelling 100 Artists dans la Ville in Montpellier (1970).

Daarna exposeerde Van der Plas voor het eerst reliëfs van polystyreen kunststof en later van acrylaat. Hij kreeg opdrachten voor het Provinciehuis, het Hoofdbureau van Politie, het Congresgebouw en zorgcentra. Met Peter ten Hoorn en Fred van de Walle vormde hij 'De Groep' voor het maken van grotere kunstwerken, zoals de blauwe paperclip op de hoek van de Escamplaan en de Nieuweweg in Den Haag.

Strakke vormen, experimenten met licht en schaduw, strakke composities en geometrische vormen hebben het werk van Henk van der Plas velen jaren gekenmerkt. Na zijn bezoek aan de tropen veranderde dit echter. De kunstenaar raakte in de ban van de overweldigende kleuren van de planten, bloemen en zaden die hij daar vond. Henk van der Plas veranderde zijn manier van werken radicaal. Zijn schilderijen en grafische werken worden tegenwoordig weer op een zelfde wijze vervaardigt zoals dat aan zijn beginjaren gebeurde. De kunstenaar is terug bij het expressionisme.

19-10 t/m 29-10-2008 Project 2.: Henk van der Plas - RELIEFS (Drs. Louise Engering-Aarts, oud wedhouder Financien en Cultuur van DEN HAAG
Na een intens kleurrijke periode in Suriname en Bali is Henk de afgelopen jaren weer intensief bezig met het maken van monochroom witte reliëfs. Stuk voor stuk zijn het hoogtepunten uit zijn oeuvre. Deze reliëfs worden nu tentoongesteld in Galerie Project 2..
Geopend van zondag 19 t/m woensdag 29 oktober 2008, van 11.00-17.00 uur. Henk van der Plas zal zoveel mogelijk aanwezig zijn.
Op woensdag 22 oktober 2008 om 20.00 uur praat Jos van den Berg met Henk van der Plas over zijn werk en leven. Ook dan bent u van harte welkom.
Het boek, collectors-item, limited edition 150
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling heeft kunstenaar/grafisch ontwerper Cees van Rutten een imposant boek gemaakt, een overzicht van het werk en leven van Henk van der Plas. Het 4,5 centimeter dikke boek in kartonnen omslag meet 25x25cm. In de voorzijde van het boek, dat in een gelimiteerde oplage van 150 exemplaren verschijnt, is een unicaat reliëf van karton verwerkt. Henk van der Plas is meer dan twee jaar bezig geweest om deze productie tot stand te brengen. Vormtechnisch is het boek bijzonder vanwege de bindwijze met busschroef, de inhoud, typografie, DVD, origineel kunstwerk op de cover en een object. Een absoluut collectors-item.
De prijs van het boek bedraagt 295,- euro, inclusief btw. U kunt het bestellen via e-mail info@project20.nl. Verder is het ook tijdens de tentoonstelling te koop.

Beeldend kunstenaar Henk van der Plas is zaterdag 3 januari 2009 in zijn woonplaats Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Van der Plas was actief binnen zijn beroepsgroep. Hij was onder meer bestuurslid van de Haagse Kunstkring en mede-oprichter van de in 2008 ter ziele gegane Grafiekwinkel Inkt. Henk van der Plas 1936

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.