kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Chopin

HENRI CHOPIN live at "colour out of space"

Henri Chopin geboren Parijs, 1922, overleden 3 januari 2008
Franse dichter en klankkunstenaarHenri Chopin Graphpoemachines

Als dichter, schilder, grafisch kunstenaar en vormgever, typograaf, onafhankelijk publicist, filmmaker, omroeper en kunstpromotor, is Henri Chopin's werk een barometer van de verschuivingen in Europese media tussen de vijftiger en de zeventiger jaren.

Van 1958 tot 1961 verdedigde hij in zijn tijdschrift Cinquième Saison de 'audiodichtkunst' als volwaardige kunsttak, van 1964 tot 1972 publiceerde hij concrete poëzie van over de hele wereld in het tijdschrift 'OU'.

Henri Chopin is de uitvinder van wat hij poésie sonore noemde. De voorbije vijftig jaar maakte hij talloze opnames en publiceerde hij onophoudelijk. Centraal staat zijn verdediging van de elektronische verkenning van de stem en het lichaam. Hij maakt daarvoor systematisch gebruik van microfoons, taperecorders, mengpanelen en versterkers. Met deze instrumenten maakt hij opnames van de klankwereld van zijn eigen stem en lichaam die hij vervolgens wijzigt en versterkt...

"Chopin verkent een terra incognita, een taaloverschrijdende infra- of ultrapoëzie van de zuivere energie. Hij creëert 's werelds allereerste poëzie van het lichaam" (Michel Giroud).
Als eersterangs figuur in de 20e-eeuwse avant-garde heeft Chopin opnames gemaakt, veel geschreven en gepubliceerd. Hij heeft ook krachtige live optredens verzorgd...

Minder bekend is dat hij bovendien enkele films ge(co)regisseerd heeft: L'énergie du sommeil (Henri Chopin, Serge Béguier, Gianni Bertini - France, 1965, 7') Pêche de nuit (Henri Chopin, Tjerk Wicky, Luc Peire - France, Suisse, Belgique, 1963, 12') De Henri à Chopin, le dernier pape (Frédéric Acquaviva, Maria Faustino - France, 2007, 15')

websites: www.bozar.be, www.ubu.com, www.erratum.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 772.