kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri de Toulouse-Lautrec

Franse schilder, tekenaar, grafisch kunstenaar en illustrator, geboren 24 november 1864 te Albi, gestorven 9 september 1901 te Château Malromé, Gironde.

Toulouse-Lautrec was zowel een uitstekend tekenaar als schilder en zijn lithografieën en affiches worden ook nu nog herdrukt. Hij ontwikkelde een unieke stijl, waarin hij elementen van het Impressionisme, het Symbolisme en de Japanse kleurprenten combineerde.
Toulouse-Lautrec is het bekendst om zijn portretteringen van het Parijse leven uit de late 19de eeuw van in het bijzonder de werkende klasse, het cabaret, het circus, de nachtclubs en de bordelen. Hoewel hij tot geen enkele theoretische school behoorde wordt hij soms als Post-Impressionist geclassificeerd.
Zijn grootste hedendaagse invloed had zijn serie van 30 posters (1891-1901), die de esthetiek van de posterkunst veranderde.

Biografie
De Franse kunstschilder en graficus Henri-Marie-Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa was een telg uit een adelijke familie. Lautrec verblijft de eerste jaren van zijn jeugd niet in Albi maar op kasteel du Bosc, een landgoed buiten Albi. Al vroeg blijkt hij tekenaspiraties te hebben want op zijn vierde zet hij bij de doop van een neefje in het kerkelijk register een koe als handtekening. En op zijn tiende is zijn tekentalent nog manifester als hij de bladzijden van z'n schoolboeken bekladt met krabbels van dieren, boten en mensen. 'Dat kan alleen iemand met een scherp waarnemingsvermogen,' is de conclusie op school.

Twee ongelukken zouden zijn leven echter rigoureus veranderen. Toulouse-Lautrec valt thuis in zijn jeugd tweemaal en breekt bij de eerste keer zijn ene been, bij de tweede keer het andere. Ze groeien niet meer verder terwijl de rest van zijn lichaam zich normaal ontwikkelt. Henri moet zich later enigszins voorover gebogen en met een stok voortbewegen; het paardrijden wat hem zo dierbaar is, moet hij opgeven. Het jongetje groeit uit tot een jongeman van ruim 1,50 meter die het zonder veel aandacht van zijn vader moet stellen; wel blijft zijn vader hem financieel steunen.

Henri moet lichamelijk herstellen en krijgt nauwelijks gelegenheid om midden in de natuur te schilderen. Uitstapjes met zijn familie gaan naar het zuiden van Frankrijk waar een tuin het decor voor portretten vormt. Eén onderwerp keert, ook later in Parijs, regelmatig terug: paarden. Lautrec schildert ze met of zonder berijders, met of zonder calèches. Het paard neemt hij als studie-object. Op zijn zeventiende schildert hij graaf Alphonse de Toulouse-lautrec, zijn vader, op een paard en met een valk. Het paard, dat als het ware uit het schilderij stapt, krijgt alle aandacht en minder z'n vader en de valk. De benen van het paard zijn plomp, en de achterbenen zijn anatomisch verkeerd geplaatst. Toulouse-Lautrec is een autodidact die de techniek van het schilderen nog niet volledig beheerst. Hij krijgt privéles van René Princeteau, een kennis van zijn vader, doofstom en een toegewijde paarden- en hondenschilder. Henri Toulouse-Lautrec is een goede leerling en maakt tekentechnische vorderingen.

Hij besluit naar Parijs te gaan, waar hij in het atelier van Princeteau terecht kan. Als hij daar uitgeleerd is, komt hij op het atelier van Léon Bonnat, een succesvolle schilder die hem de compositieleer bijbrengt. Het impressionisme, een richting in de kunst die de stemmingen in de natuur de sfeer laten bepalen en die schilders als Manet inspireerde, beïnvloedt ook Henri's werk. Wat hij dan tekent en schildert, willen sommigen vergelijken met de schetsen uit het boerenleven die Vincent van Gogh in dezelfde tijd in Drenthe maakte. Van Gogh is in die tijd eveneens aan een carrière bezig.

Van 1882 tot 1886 studeert Lautrec in het atelier van Fernand Cormon in Parijs om zich bezig te gaan houden met de schilderkunst. Hier leert hij Emile Bernard en Vincent van Gogh kennen. Met van Gogh deelt hij een grote belangstelling voor de Japanse houtsnede.

In 1884 vestigt Toulouse-Lautrec zich in Montmartre, waar hij vanaf dat moment blijft. Hij maakt korte uitstapjes naar Spanje, waar hij de werken van El Greco en Diego Vasquez bewonderd en uitstapjes naar België en Engeland. In Engeland bezoekt hij Oscar Wilde en James McNeill Whistler.

Henri de Toulouse-Lautrec brengt veel tijd door in het uitgaansleven rond Montmartre en dat is zichtbaar in zijn werk. De onderwerpen van zijn schilderijen en Grafiek zijn, de café's, de bordelen, het cabaret, het theater, het circus en de renbanen.

In 1886 worden zijn tekeningen voor het eerst gepubliceerd in tijdschriften. In 1887 neemt Toulouse-Lautrec deel aan een expositie in Toulouse onder het pseudoniem 'Tréclau', een anagram van de familienaam Lautrec. Later exposeert hij met Van Gogh en Louis Anquetin.
De Belgische criticus Octave Maus nodigt Toulouse-Lautrec uit om 11 werken te exposeren op de Vingt expositie in Brussel.
Theo van Gogh koopt Poudre de Riz (rijstpoeder) voor 150 franc voor de Goupil & Cie Galerie.

In 1889 exposeert Lautrec voor het eerst op de Salon des Indépendants, waar hij tot 1894 regelmatig aan deel blijft nemen. In 1890 reist Toulouse-Lautrec samen met Paul Signac naar Brussel voor de tentoonstelling van de groep Les XX en naar Spanje.

In 1891 begint Henri de Toulouse Lautrec gestileerde affiches te ontwerpen voor restaurants, cabarets en uitgevers, met krachtige contouren en grote kleurvelden.

In 1892 maakt hij een reis naar Brussel en Londen. In 1893 heeft Toulouse-Lautrec zijn eerste belangrijke solotentoonstelling in Goupil's.

In de periode 1892-1894 maakt Toulouse-Lautrec een serie werken van interieurs van bordelen, waar hij ook enige tijd woont en de vertrouweling wordt van de meisjes.

Na 1892 begint Henri de Toulouse-Lautrec te experimenteren met meerkleurige lithografie, waarin hij met simpele en duidelijke vormgeving het onderwerp weet te treffen. Zijn invloed op de ontwikkeling van de affiche werkt door tot ver in de twintigste eeuw.

De grote doorbraak voor Lautrec komt als hij met affiches bekendheid krijgt, zoals met zijn Moulin Rouge, een opdracht voor het net geopende, gelijknamige cabaret. Opdrachten voor affiches en illustraties stromen toe en zijn werkdrift lijkt niet te temmen. De lichamelijk niet sterke schilder en graficus belandt ondanks zijn succes in artistiek opzicht in een diep dal en zijn alcoholmisbruik tast zijn gezondheid nog verder aan.

Van 1894-1897 maakt Toulouse-Lautrec reizen naar België, Nederland, Spanje, Londen en lissabon. Hij exposeert op de Salon van de groep Libre Esthétique in Brussel. Voorts heeft hij contact met de Nabis en levert bijdragen aan La Revue Blanche

Na 1896 krijgt Henri de Toulouse-Lautrec, door overmatig drankgebruik, steeds meer problemen met zijn gezondheid. Het werk uit zijn laatste jaren is duidelijk minder helder van kleur.

Zijn drankgebruik wordt hem noodlottig als hij in 1899 een delirium krijgt en wordt opgenomen in een sanatorium in Neuilly, die hij na een aantal maanden weer mag verlaten. Hij zal niet meer opknappen.

Hij keert terug naar Parijs. In 1901 stort hij weer in en raakt gedeeltelijk verlamd, waarop zijn moeder hem meeneemt naar het familiekasteel Château Malromé in de Gironde, waar hij op 36-jarige leeftijd sterft.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.