kunstbus
Dit artikel is 26-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Gaudier-BrzeskaFrans beeldhouwer en tekenaar, 04 oktober 1891 Saint-Jean-de-Braye - 05 juni 1915 Neuville Saint-Vaast

Gaudier-Brzeska, eigenlijk Henri Gaudier, was een vertegenwoordiger van het vorticisme.

De eerste sporen van abstractie in Groot-Brittanniƫ vindt men in de stroming die de naam 'vorticisme' meekreeg en die zich parallel ont-wikkelde met het kubisme en het futurisme op het continent. Gestart bij het begin van WO I heeft het die oorlog nauwelijks overleefd. En dit vrij letterlijk vermits de meest beloftevolle beeldhouwer, Henri Gaudier-Brzeska sneuvelde in 1915. Een andere vertegenwoordiger, Jacob Epstein (1880-1959) had meer geluk, maar hoe dan ook was de beweging van korte duur. Voornaamste verdienste was dat het een aanzet betekende voor de verdere evolutie van de abstracte beeldhouwkunst. De naam 'vorticisme' is afgeleid van het Latijnse 'vortex' dat 'draaikolk' of 'wervelwind' betekent. In tegenstelling tot het kubisme, waar de kubus het model is, speelt hier de abstrahering via holle en bolle vormen een rol. - (Gaudier-Brzeska is te jong gestorven, zodat zijn werk nog experimenteel en niet ten volle ontwikkeld is. Zijn abstracte werken hebben zeer veel invloed gehad op de moderne beeldhouwkunst in Engeland. Ook zijn gave tekeningen, vooral van naakten, vogels en dieren, staan hoog aangeschreven. De Tate Gallery in Londen bezit een grote collectie werken van zijn hand.

Biografie
Gaudier-Brzeska ging in 1910 naar Londen, waar hij in de handel zou gaan. Hij wijdde zich echter aan de beeldhouwkunst.

In de jaren 1913-14 maakt de in Londen verblijvende Henri Gaudier-Brzeska een reeks belangrijke werken met dieren en menselijke figuren als onderwerp. Zowel de primitieve kunst in het British Museum als zijn eigen schetsen naar dieren in de dierentuin van Kew Gardens liggen aan de basis van zijn sculpturen. Eveneens omstreeks 1913-14 komt hij in contact met het kubisme en met de werken van Brancusi, Archipenko en Modigliani. Via een ritmische synthese van organische volumes komt de kunstenaar tot een geometrische vorm.Zittende figuur, 1914, brons, hoogte 46, Bielefeld, Kunsthalle
Volgens Brzeska kunnen concepten, energie en emoties door vormen uitgedrukt worden. Zo wordt de kracht van de Zittende figuur bepaald door een aantal ongewone ingrepen, zoals het platdrukken van de vormen tot geometrische vlakken, de disproporties in het lichaam van de vrouw en de getorseerde houding. Toch wordt de spanning van de volumes opgevangen door de compacte kern, met zwaar monolithisch karakter, waardoor het geheel een klassiek evenwicht behoudt. Dit beeld werd eerst in taille direct in pentelisch marmer uitgevoerd; postuum werden hiervan zeven bronzen beelden gegoten. (exp 116)

In 1915 werd hij op 23-jarige leeftijd aan het front gedood, maar hij had toen reeds een verbazingwekkende rijpheid getoond in zijn sterk geabstraheerde beeldhouwwerk in bewogen, volumineuze vormen.

Savage Messiah (1972), film geregisseerd door Ken Russell met Scott B. Anthony, Dorothy Tutin en Helen Mirren.
Gebaseerd op het gelijknamige boek van H.S. Ede over de jong gestorven beeldhouwer Henri Gaudier. De achttienjarige Henry Gaudier (Anthony) ontmoet in Parijs de intelligente, verfijnde Sophie Brzeska (Tutin). Hij begint een platonische, maar emotioneel intense relatie met de 20 jaar oudere vrouw. Zij heeft een grote impact op zijn kunst en nadat ze naar London zijn verhuisd is zijn ster rijzende in de kunstwereld.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 616.