kunstbus
Dit artikel is 29-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Jacques Edouard Evenepoel

Belgische schilder en graficus, geboren 3 oktober 1872 te Nice - overleden 27 december 1899 in Parijs.

Evenepoel is één van de belangrijkste schilders van het einde van de 19de eeuw in België. (Summa)

Biografie
Na zijn opleiding aan de kunstacademies van Saint-Josse-Noode en Brussel ging hij in 1893 naar Parijs waar hij in de leer kwam bij de schilder Gustave Moreau (1826-1898) en Galland.

Evenepoel schilderde in een krachtig koloriet scènes uit het volksleven in Parijs en Algiers. Aanvankelijk schilderde hij in de stijl van Edouard Manet (1832-1883), Edgar Degas (1834-1917) en Henri de Toulouse-Lautrec. Na een lange reis door Noord-Afrika werd hij fauvist en verschijnen de intense kleuren in zijn werk.

In de Moulin Rouge, 1897, olieverf op doek, 73x60, privé-verzameling
Een hoofdwerk van de kunstenaar waarin hij leunt aan de stijl van Lautrec, maar hij geeft wel zijn eigen interpretatie van de Belle-Èpoque, wat resulteert in een even penetrante realistische stijl als in een schitterende decoratieve.

Hij maakt fijngevoelige kinderportretten in een discrete en losse techniek met geraffineerde kleurenharmonieën.

Feest met invaliden, 1898, olieverf op linnen, 80x120, Brussel, K.M.S.K.

Henriette met de grote hoed, 1899, Brussel, K.M.S.K.
Evenepoel is een geboren colorist. Iedere toon klinkt juist en in volkomen harmonie met de andere; tevens herstelt hij het prestige van de vorm en de omtreklijnen, waarvan de modulaties het intieme leven van de kleuren sterk beïnvloeden. Hij is de schilder van de ernstige jeugd in zijn wonderschone kinderportretten, die keurig zijn als sommige Engelse portretten maar zonder hun kunstmatig uitzicht echter. Doch hoofdzaak voor hem is niet de psychologie van het model; hij blijft bijna uitsluitend schilder. Het belangrijke bij Henriette... is de gezonde gelaatstint; de roze mond, de jeugdige krullen om de donkerblauwe mantel, de donkere hoed met de mooie rozige pluimen. (Sneldia)

Evenepoel overleed op 27-jarige leeftijd aan tyfus.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.