kunstbus
Dit artikel is 14-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Lannoye

Henri Lannoye (1946-2006)

Nederlandse beeldhouwer, geboren 30 oktober 1946 in Aardenburg (Sluis-Aardenburg, Zeeuws-Vlaanderen) - overleden 12 april 2006 Bornem, België.

Vanaf 1967 woonachtig in België.

Opleiding: Academie Tilburg
Na zijn studie werkte hij als leerling bij o.a. Marino Marini in Rome. In 1967 trok hij naar Brugge, om zich daarna definitief in België te vestigen. Vanaf 1969 woonde en werkte hij in Bornem.

Henri Lannoye kiest doelbewust voor het brons. Het is voor hem een uitdaging deze taaie materie te beheersen tot in het kleinste detail, waarbij het toeval wordt geweerd. Een vaak terugkomend thema in zijn beeldhouwwerken is de symbiose tussen mens en technologie. Zo zijn de menselijke figuren die hij ontwerpt machines en nemen de machines die hij bedenkt antropomorfe vormen aan. Het in bedwang houden van deze duizelingwekkende technologische ontplooiing fascineert hem tot het angstwekkende toe.

Henri Lannoye was vooral bekend voor zijn monumentale bronzen beeldhouwwerken; het steigerende paard "Horse power" aan de ingang van de Wellingtonrenbaan in Oostende (cfr. illustratie onder) is een creatie van hem. Lannoye richtte in 1998 de vzw Monumental op waarmee hij de monumentale beeldhouwkunst wou promoten en hij opende ook in Bornem een atelier, een beeldentuin én een galerie.

Werk
Lannoye's vroegere sculpturen, in steen, doen denken aan het werk van Henry Moore. Na 1970 voert hij zijn werken uit in brons en ontwikkelt een meer eigen stijl, waarin de invloeden van Moore en in mindere mate ook die van Umberto Boccioni duidelijk zichtbaar zijn. In de jaren '90 gaf Lannoye er de voorkeur aan zijn beelden glad te polijsten en een strakke, consequente lijnvoering en stilering toe te passen. Lannoye was gefascineerd door het thema 'technologie'. Het bekendste voorbeeld hiervan creëerde hij in 1997:'Horse Power'; een zeven meter hoge ruiter te paard, dat de Wellingtonrenbaan in Oostende siert.

Op 5 juni 1998 wordt in Bornem het beeld 'Don Pedro Coloma' onthuld.

In 2000 begint hij aan het beeld 'Falcon', een valk met een spanwijdte van bijna elf meter, dat het boegbeeld van de stad Dubai had moeten worden. Hij heeft het door zijn vroegtijdige dood niet kunnen voltooien. - (http://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Lannoye)Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.