kunstbus
Dit artikel is 13-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Rousseau

Als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naïeve kunst, kreeg Rousseau tijdens zijn leven vaak af te rekenen met spot. Hij wilde schilderen als een Bougeureau en als ongetrainde schilder was hij er zelf van overtuigd dat hij in een puur academische stijl schilderde. Een leek ziet uiteraard het verschil, hijzelf niet en vaak interpreteerde hij de sarcastische opmerkingen als een lofzang.

Henri Rousseau wordt op 21 mei 1844 geboren in Laval, waar hij het Lyceum bezoekt tot 1860. In 1863/64 was Rousseau militair muzikant, hij heeft nooit gevochten en is nooit buiten Frankrijk gekomen, maar de avonturen van zijn collega's in Mexico inspireerden hem om allerlei verhalen over zijn eigen buitenlandse reizen te verzinnen.

In 1869 begint hij bij de douane in Parijs te werken. Overdag is Rousseau beambte op een douanekantoor. Vandaar dat hij ook wel eens Le Douanier Rousseau genoemd wordt, hoewel hij nooit zal opklimmen tot de rang van douanier. Hij aanvaardde in 1893 een vroegtijdige pensionering om zich voltijds te kunnen toeleggen op het schilderen. Dan zette hij zich achter zijn ezel om zijn fantastische taferelen te schilderen, waarvan zijn junglescènes de bekendste zijn. Hij claimde junglekenner te zijn sinds zijn veelvuldige verblijven in Mexico, maar daar is de man nooit geweest. Wel was hij een regelmatige bezoeker van dierentuinen en botanische tuinen.

Tijdens de Frans-Duitse oorlog is hij onderofficier in het Franse leger.

In 1884 krijgt Rousseau toestemming om te schetsen in de nationale musea. In 1885 stuurt hij twee schilderijen naar de Salon des Champs-Elysées in Parijs en vanaf 1886 tot aan zijn dood in 1910 exposeerde hij regelmatig in de Salon des Indépendants en vanaf 1905 aan de Salon d'Automne.

In 1890 ontmoet Rousseau Toulouse-Lautrec, Gauguin, Redon Seurat en Pisarro. Hij maakt zijn eerste exotische schilderijen. In 1893 gaat hij met pensioen en op een klein pensioen gaat hij full-time schilderen. In datzelfde jaar ontmoet hij de kunstenaar en schrijver Alfred Jarry, die hem aanmoedigt en hem in de literaire kringen introduceert. In 1899 schrijft Rousseau een toneelstuk in 5 bedrijven getiteld La Vengeance d'une orpheline russe. In 1904 publiceerde hij de door hem gecomponeerde wals Clémence.

In 1906 raakt Rousseau bevriend met Robert Delaunay en in 1907 met Wilhelm Uhde, die in 1911 de eerste monografie over hem publiceert.
In 1908 begint hij muzikale- en familie- avonden te houden in zijn studio. Later dat jaar organiseert Picasso een banket ter ere van Rousseau, dat bijgewoond wordt door onder meer Guillaume Apollinaire, Max Jacob en Marie Laurencin.

Door Picasso werd hij geïntroduceerd in de kunstenaarswereld, maar het waren de surrealisten die het talent van Rousseau erkenden en nog eens inzagen dat het ongetrainde oog verder kon zien dan het academische.

Tegen 1909 verwerven de verzamelaars Ambroise Vollard en Joseph Brummer Rousseau's schilderijen. Zijn eerste solotentoonstelling wordt georganiseerd in 1909 door Wilhelm Uhde en vindt plaats in de meubelwinkel in de rue Notre-Dame-des-Champs.

Rousseau sterft op 2 september 1910 in Parijs. Hetzelfde jaar vindt er een expositie van zijn werk plaats in de collectie van Max Weber in Gallery 291 van Alfred Stieglitz in New York. In 1911 krijgt hij een retrospectief in de Salon des Indépendants.

Na zijn dood kreeg hij wel de erkenning die hij verdiende, maar tijdens zijn leven moest hij het gebruikelijke armoedige schildersbestaan leiden.

website: www.guggenheimcollection.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.