kunstbus
Dit artikel is 25-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Heerup1971 zelfportret

Deens kunstschilder, beeldhouwer en componist, (4 november 1907 Frederiksberg - Vanløse, 30 mei 1993).

Schiep zijn eigen fantasiewereld en werkte altijd buiten op zijn land aan de rand van Kopenhagen. Een bekende uitspraak van hem is Steen is het hardgekookt ei van de natuur, waarmee hij aangaf dat hij het in die steen verscholen beeld bevrijdde.
Zijn symbolische werk heeft duidelijke raakvlakken met de volkskunst. Daarnaast zijn er invloeden te zien uit het Dadaïsme en het Surrealisme, waar het gaat om zijn assemblages uit afvalmateriaal.
Het werk van Henry Heerup wordt gekenmerkt door een groot gevoel voor de expressieve kwaliteit van de door hem gebruikte materialen, zoals steen en graniet en een groot gevoel voor humor.

Biografie
Op school presteert hij niet veel. Via allerlei baantjes leert hij het vakmanschap van schilder, graficus en beeldhouwer. Heerup tekent graag en ziet Rembrandt als zijn grote voorbeeld. Op zijn twintigste wordt hij aangenomen op de academie in Kopenhagen, waar hij van 1927 tot 1932 schilder- en beeldhouwlessen krijgt.

In 1929 kreeg Henry Heerup zijn eerste solotentoonstelling in Kopenhagen. In de Tweede Wereldoorlog was hij met onder meer Jorn en Pedersen lid van de kunstenaarsbeweging Helhesten. Van 1943 tot 1949 was hij lid van Høst en vanaf 1950 van Decembristerne.

Via Høst kwam Henry Heerup in contact met de kunstenaars van Cobra. Henry Heerup, een man van zeer eenvoudige afkomst, wordt door veel Cobrakunstenaars als het voorbeeld van een echte volkskunstenaar gezien. Hij laat zich niet leiden door de regels op de academie en trekt zich niets aan van de in de kunstwereld gevormde ideeën. Uit de Cobra film van Jan Vrijman blijkt zelfs dat hij nog nooit van Cobra gehoord heeft. Heerup gaat dus volkomen zijn eigen gang, zodat hij zich helemaal vrij voelt om zich te uiten. Aangezien deze creatieve vrijheid zo belangrijk wordt geacht door de andere Cobra kunstenaars wordt zijn werk ruim vertegenwoordigd op de grote Cobra tentoonstellingen in 1949 te Amsterdam en in 1951 te Luik.

Het werk van Henry Heerup was in 1936, 1962 en 1972 te zien op de Biënnale van Venetië. Daarnaast exposeerde hij vooral in zijn geboorteland Denemarken.

Het werk in relatie tot Cobra
Op een stuk land buiten Kopenhagen werkt Heerup bijna altijd in de openlucht. Beeldhouwen doet hij in weer en wind. Overal vandaan sleept hij stenen naar zijn werkschuur toe. Heerup bedenkt van tevoren niet wat hij gaat doen, maar laat zich inspireren door de steen zelf. Hij zegt hierover: "Er ligt altijd iets in de steen zelf". Hij probeert vervolgens de vorm die hij erin verborgen ziet te bevrijden. Zo haalt hij er al hakkend de 'Cobraslang' uit. Ook bevrijdt hij enkele mytische wezens uit het graniet. Heerup verzamelt behalve stenen afvalmaterialen. Van veren, flessendoppen, ijzer en restjes hout maakt hij bijvoorbeeld 'Kat met vogel'. Hij noemt deze beelden: 'skraldemodeller' (schrootsculpturen).
De schilderijen die Heerup vervaardigt sluiten nauw aan bij de kunst van primitieve volken en bij kindertekeningen. In deze werken komen symbolen voor van geboorte, liefde, dood en vruchtbaarheid.

Een thema nader toegelicht: het verleden
Heerup is enig kind en zeer geliefd bij zijn moeder. Al zijn werken kunnen gezien worden als een lofzang op haar. De vrouw speelt dan ook een grote rol in zijn werk. Heerup beeldt zijn vrouwen veelal sterk vereenvoudigd uit waardoor zij doen denken aan vervlogen tijden, bijvoorbeeld aan vruchtbaarheidsbeeldjes uit de prehistorie. Dat Heerup geïnteresseerd is in het verleden van zijn eigen land blijkt uit het feit dat hij al in 1935 naar Jutland reist. In het dorp Jellinge treft hij de zogenaamde `Jellingestenen' aan. Hij heeft over deze runenstenen, die over de ontstaansgeschiedenis van zijn vaderland verhalen gehoord, maar wil deze met eigen ogen aanschouwen. Hij ziet dat de oude stenen prachtig versierd zijn. Heerup is hier zo verrukt over dat hij zich zowel in zijn schilderijen als bij zijn beelden door deze motieven laat beïnvloeden.

Website: www.heerup.dk


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.