kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henryk Berlewi

Pools-Franse schilder en grafisch kunstenaar, geboren 30 oktober 1894 in Warschau - overleden 2 augustus 1967 in Parijs.

Henryk Berlewi, de theoreticus van de 'meccanofactuur' en initiatiefnemer van Blok, voordat hij in 1928 naar Frankrijk ging. Berlewi streefde naar een zuiver optische stijl waardoor hij een voorloper werd van de OpArt.

Biografie
Studeerde van 1909-12 in Antwerpen en Parijs, waar hij het ontstaan van het kubisme beleefde.

Terug in Polen nam hij futuristische en constructivistische elementen in zich op, die hij verwerkte tot zijn theorie van de 'Mechano-Faktur'.

Het was Henryk Berlewi, deel uitmakend van de Proun-groep met El Lissitzky en Kasimir Malewitsj, die tussen 1922 en 1924 in Berlijn de leerstellingen uitwerkte omtrent zijn Mechano-Faktura. Daarmee wees hij de weg aan een aantal Franse abstracte kunstenaars die kort voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerden met optische fenomenen die ze gebruikten om niet-narratieve of niet-suggestieve composities samen te stellen. Met geometrische combinaties, transparanties en overlappingen werden optische, zoniet kinetische, indrukken en reacties gecreëerd. De term op-art werd echter pas voor het eerst in druk genoemd in Time Magazine, in oktober 1964, en compleet gedefinieerd door R.H. Carraher en J. Thurston in hun studie Optical Illusions and the Visual Arts, in 1966. Men kan daarbij niet om het werk van de Yale-professor Josef Albers Interaction of colors, uit 1963, heen. Vanaf ongeveer 1963 nam de op-art een grote vlucht en werd deze zelfs in de mode toegepast, waar vooral zwart-witte stoffen met geometrische figuren bijvoorbeeld in japonnen werden toegepast. Op-art mondde uiteindelijk uit in de kinetische kunst, in de hard-edge en in de minimal art. - (Warschau. Was mede-oprichter van een reclamebureau waarvoor hij functionele typografie ontwikkelde en hield zich bezig hield met architectuur en toneeldécors.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 878.