kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

HergéBelgische striptekenaar, geboren 22 mei 1907 in Etterbeek - overleden 3 maart 1983 te Brussel.

Hergé, die werd geboren in Brussel als Georges Remi, werd wereldberoemd onder de naam Hergé (Op zijn Franse uitgesproken als erzjee, zijn omgekeerde initialen RG).

Hergé is met Franquin en Goscinny een van de grote scheppers van de Europese humoristische avonturenstrip in de 20e eeuw. Zijn bekendste creatie is wel Tintin, in Nederland beter bekend als Kuifje, een jonge krantenverslaggever die over de hele wereld in avonturen verzeild raakt. Andere strips van Hergé zijn Jo, Suus en Jokko en Quick & Flupke.

De Klare lijn
Hergé besteedde veel zorg aan zijn tekeningen en tekende heldere afbeeldingen waarin de actie in één oogopslag duidelijk is. Hij ontwikkelde daartoe een techniek die bekend is geworden als de Klare lijn. In deze stijl worden niet of nauwelijks schaduwen of kleurverlopen gebruikt en elementen van een tekening met duidelijke zwarte lijnen begrensd.

Kuifje


Kuifje is een verslaggever die in Brussel woont, beoefenaar is van de bokssport en een zeer brede interesse in politieke en wetenschappelijke zaken heeft. Alhoewel Hergé altijd heeft ontkend, wordt gedacht dat Leon Degrelle (destijds nog gewoon journalist) model stond voor Kuifje. Hergé beweerde zelf dat Kuifje naar zijn eigen broer zou zijn gemodelleerd.

Le Petit XXième
Kuifje (Tintin) begon als stripverhaal in Le Petit XXième, de jongerenafdeling van de katholieke krant Le XXième Siècle, met het verhaal van 'Kuifje in de Sovjet-Unie' waarin hij voor journalistiek werk naar de Sovjet-Unie reist. De Siècle sterk was een katholiek dagblad en sterk gekant tegen het communisme. Deze parodie op de Sovjets moet dan ook in dat licht gezien worden (zo laat een Russisch communist aan westerse communisten zien hoe goed de fabrieken wel niet draaien; bij nadere inspectie blijkt de rook uit de schoorstenen te komen van hooi dat verbrand wordt).

Het eerste stripalbum van Kuifje Kuifje in het land van de Sovjets verscheen op 10 januari 1929. De afbeeldingen zijn dan nog volledig in zwart-wit, latere albums zullen in kleur verschijnen. De eerste vertalingen van Kuifje in het Nederlands verschenen pas tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kuifje in Congo aka Kuifje in Afrika
1930 Feuilletonuitgave.
1946 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Kuifje in Amerika
1931 Feuilletonuitgave.
1946 Eerste Nederlandse boekuitgave.
Ook in 'Kuifje in Amerika' gaat Kuifje op avontuur om verslag te doen.

De Sigaren van de Farao
1932 Feuilletonuitgave.
1955 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Blauwe Lotus
1934 Feuilletonuitgave.
1946 Eerste Nederlandse boekuitgave.
Hergé raakte in een politiek conflict betrokken toen hij het ware verhaal van de aanval van Japan op China in dit Kuifje-album probeerde te vertellen die op dat moment maar weinigen kenden in Europa.

De Blauwe Lotus was het eerste album waarin Hergé ook nauwgezet onderzoek deed naar de wereld waarin zijn verhalen zich afspeelde. Tot dan verzon hij auto's, schepen en gebouwen vaak zelf en maakte hij culturen en volken tot stereotypen. Hierom en door latere vergissingen, wordt Hergé nog vaak gezien als racist, temeer omdat hij Leon Degrelle, dé Belgische aanhanger van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog, gekend heeft voor deze in de politiek stapte.

De albums van Hergé hebben een politieke lading maar er is zeker ook plaats voor humor. De afbeeldingen van auto's, gebouwen, vliegtuigen en zelfs hele steden berusten allemaal op de werkelijkheid. Maar de grote hoeveelheid studie en onderzoek Herge hiervoor moest verrichten ging hij geestelijk bijna aan onderdoor.

Het Gebroken Oor
1935 Feuilletonuitgave.
1945 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Zwarte Rotsen
1937 Feuilletonuitgave.
1947 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Scepter van Ottokar
1938 Feuilletonuitgave.
1947 Eerste Nederlandse boekuitgave.
Hergé gaf in zijn Kuifje-albums vaak een treffende parodie op de realiteit weer. Zo is 'De Scepter van Ottokar' een verwijzing naar de anschluss van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland (zo is de naam van de Bordurische leider Musstler een combinatie van Hitler en Mussolini).

Het Zwarte Goud
1939 Feuilletonuitgave.
1950 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Krab met de Gulden Scharen
1940 Feuilletonuitgave.
1953 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Geheimzinnige Ster
1941 Feuilletonuitgave.
1946 Eerste Nederlandse boekuitgave.
Met dit album heeft Hergé wat problemen gehad. Dit album verscheen in volle oorlogstijd (1942) waarin de slechten de Amerikaanse vlag dragen en de expeditie wordt geleid door een jood genaamd Blumenstein. In De geheimzinnige ster, die verscheen onder het toeziend oog van de Duitse bezetter, waren Amerikanen de boeven. Hierdoor werd hem later wel collaboratie met de nazi's in de schoenen geschoven. Na de oorlog wordt Amerika vervangen door het fictieve land Sao Rico.

Na de oorlog kreeg Hergé een twee jaar durend publicatieverbod omdat hij onder de Duitsers voor 'Le Soir' had gewerkt.

Hergé verwijderde bij de herwerkingen van zijn albums de eerder genoemde 'vergissingen' al bleven ze hem achtervolgen. Zeker door het voorval in 'De geheimzinnige ster', waarbij hij de naam Blumenstein liet vervangen in Bohlwinkel. Hergé wou de Joods klinkende naam van de schurk (met een behoorlijk 'Joodse neus') vervangen, maar de vervanging - wat gewoon Brussels is voor een soort snoepwinkel - bleek ook Joods te zijn. Ook andere twijfelachtige kenmerken bleven ongeschonden, of werden vervangen door weer andere twijfelachtige kenmerken. Ondanks het feit dat Hergé geen uitgesproken mening had over zulke zaken, blijven sommigen hem daarom betichten van racisme en collaboratie.

Het Zwarte Goud
1939 Feuilletonuitgave.
1950 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Het Geheim van de Eenhoorn
1942 Feuilletonuitgave.
1946 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Schat van Scharlaken Rackham
1943 Feuilletonuitgave.
1945 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De 7 Kristallen Bollen
1943 Feuilletonuitgave.
1948 Eerste Nederlandse boekuitgave.

De Zonnetempel
1946 Feuilletonuitgave.
1949 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Raket naar de Maan
1950 Feuilletonuitgave.
1953 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Mannen op de Maan
1952 Feuilletonuitgave.
1954 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Met de albums 'Raket naar de maan' en 'Mannen op de maan' bewijst Hergé dat hij zijn tijd ver vooruit was. Aan deze kijk van Hergé op de ruimtevaart ging een uitgebreide studie van de modernste fysische mogelijkheden vooraf. Het maken van de twee albums kostte hem 6 jaar voordat ze uit kwamen in 1953 en 1954. Het resultaat is een hoogstandje met een zeer precieze technische uitwerking, waarbij de raket overigens gebaseerd was op de V-2.

De Zaak Zonnebloem
1954 Feuilletonuitgave.
1956 Eerste Nederlandse boekuitgave.
In De Zaak Zonnebloem geeft Hergé een parodie op dictatoriale regimes in het algemeen, en op het nationaal-socialisme in het bijzonder. Het fictieve land Bordurië wordt beheerst door uniformen met een rode schouderband met witte cirkel en zwart embleem (geen hakenkruis, maar een snor). Ook in allerlei andere details komen snorren voor: lampen, auto's, tafels, Hotel Sznôrr, waarbij zelfs de accent circonflexe op de vorm van een snor heeft. De officiële groet is "Amaïh Plekszy-Gladz!", een verwijzing naar de Hitlergroet. Generaal Plekszy-Gladz is de dictator van Bordurië en draagt een enorme snor.

Cokes in Voorraad
1956 Feuilletonuitgave.
1958 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Kuifje in Tibet
1958 Feuilletonuitgave.
1960 Eerste Nederlandse boekuitgave.
1963 Verbeterde uitgave.
In een aantal plaatjes werd de tekst "Indian Airways" vervangen door "Sari Airways", inclusief de bijbehorende emblemen. Scans komen nog.

De Juwelen van Bianca Castafiore
1961 Feuilletonuitgave.
1963 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Vlucht 714
1966 Feuilletonuitgave.
1968 Eerste Nederlandse boekuitgave.

Kuifje en de Picaro's
1975 Feuilletonuitgave.
1976 Eerste Nederlandse boekuitgave.
In Kuifje en de Picaro's maakt hij een karikatuur van Zuid-Amerika en zijn revoluties.

Naast fictieve staten kent Kuifje ook enkele fictieve talen. Hiervan worden vooral het Syldavisch en de taal van de Arumbaya-Indianen ruimschoots van voorbeelden voorzien. In beide gevallen worden voortdurend elementen uit het Brusselse stadsdialect, het Marols, in een slavisch respectievelijk indiaans jasje gestoken.

Kuifje en de Alfa-kunst
Nooit voltooid.

Hergé ligt begraven op de 'Begraafplaats van Dieweg' in Ukkel in Brussel.

In 2005 werd Hergé genomineerd als één van de 111 kansmakers op de titel "De Grootste Belg". In de Vlaamse versie eindigde hij op nr. 24, in de Waalse op nr. 8.

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van zijn geboorte werd in België in 2007 een zilveren herdenkingsmunt met een nominale waarde van 20 euro uitgebracht.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.