kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herman Geerdink

Herman Wilhelm Geerdink, Nederlandse collagekunstenaar, graficus, schilder, tekenaar, Geboren te Emmeloord (Noordoostpolder) 1-9-1951,

Herman Geerdink kreeg zijn opleiding aan de AKI in Enschede en werkte aan de Ateliers 63 in Haarlem.

Aanvankelijk vooral lithograaf, schakelde hij over op technieken als de collage, de lijntekening, borduurwerk, sjabloontekening, het schilderen en combinaties hiervan. De grafische technieken zijn nooit helemaal verdwenen uit zijn werk. De laatste jaren houdt hij zich bezig met de houtdruk en linoleumdruk en combineert deze met het schilderen. Doorgaans werkt hij op grote formaten. Ook de opbouw van het beeld is complex en de harmonie moet met behulp van ordening en herhaling van patronen (decoratie) beheerst worden. In een enkel werk wordt het decoratieve karakter bewust verstoord door een motief centraal op de voorgrond te plaatsen.

Als basis gebruikt de kunstenaar in veel gevallen een collage van foto's uit kranten, tijdschriften of reclamefolders. Deze collages worden eerst bewerkt. Eroverheen worden geometrische patronen of rasters aangebracht. Soms volgt dan een derde laag met daarin vaak ook weer een ander motief. De veelheid aan uiteenlopende motieven die door de kunstenaar bijeen gebracht worden, kunnen zowel verheven als banaal zijn. Daarbij lijkt hij door zijn manier van vormgeven het banale te willen verheffen door het aan het verhevene gelijkwaardig te maken. Dat brengt in herinnering dat de popart aan de oorsprong heeft gestaan van zijn kunstenaarschap. Mogelijk wil de kunstenaar Geerdink de banaliteit van het bestaan verzoenen met een hogere, en meer spirituele, werkelijkheid.

De kracht van Herman Geerdink is het spel dat hij veroorzaakt door een vragende toon in zijn werk te plaatsen. Vormen zijn herkenbaar als prototypen: een ijsje, krakeling of paardebloem. Het zijn dagelijkse voorwerpen en gebeurtenissen, maar wel gekoppeld aan een eigen betekenis. Hij speelt ermee in zijn werk en als kijker wordt je voldoende duidelijkheid gegeven om herkenning te ervaren.

Solotentoonstellingen vanaf 1980:
1982, 84, 87, 89, 91, 92, 93, 94, 96, Weteringgalerie, Amsterdam
1991 KCB, Bergen
1997 Vishal, Haarlem
1998 Het Oude Slot- Raadhuis Heemstede
1999 Galerie Jansen en Kooy, Amsterdam/ Warnsveld

Groepstentoonstellingen, keuze vanaf 1990:
1990 Reddingsmuseum, Den Helder
1992 "10x 10 in verstek", Galerie Piet Clement, Amsterdam/ De Beyerd, Breda
1993 Stedelijk Museum, Schiedam
1994 "3x 4x 2" Arti et Amicitiae, Amsterdam
1995 Reizende tentoonstelling v. Aankopen van de Provincie Noord-Holland
1998 Kunstbeurs Stockholm, Galerie Jansen en Kooy
2000 Galerie Ada de Koning, Amsterdam
Actuele Kunst Prijs: 1993 2e Rijnmond inDruk prijs

Docentschappen: 1979-85 Kreater, Haarlem
1983-88 Rijksacademie, Amsterdam

Bron: http://home.wanadoo.nl/margreet.bouman/

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.