kunstbus
Dit artikel is 05-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hermanus Berserik

Nederlandse schilder, illustrator, tekenaar en graficus en docent, geboren 19 juni 1921 Den Haag - overleden 21 maart 2002 Den haag. Hij woonde en werkte in Den Haag en Rijswijk.

'Realistisch met een vleugje bevreemding', zo wordt zijn werk wel getypeerd. Ook in de jaren waarin de meeste kunstenaars abstract werkten, hield Berserik vol met zijn eigen Realisme. Hij wilde in zijn realistische schilderijen de werkelijkheid een ander gezicht geven door het maken van een bijzondere keuze van die werkelijkheid.

Zijn schilderijen - stillevens met nostalgische voorwerpen, zelfportretten, soms met een surrealistisch trekje, stadsgezichten en landschappen - ademen een eigen sfeer uit. Iedereen in Den Haag kent zijn gevelbeschilderingen op twee huizen vlakbij het Hollandse Spoor, de woonwijk van zijn jeugd. Ook maakte hij grafisch werk: etsen, litho's en houtgravures. Hij behaalde onder meer 2 Jacob Marisprijzen voor grafiek. In 1961 ontving hij deze voor zijn 'Zelfportret in atelier'.

Berserik maakt deel uit van de Haagse kunstkring Pulchri.

Biografie
Herman (Hermanus) Berserik groeide op in de schilderswijk en studeerde aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten onder leiding van R.J. Draijer, W.J. Rozendaal en W. Schrofer. Later werd hij zelf do­cent aan deze academie. Hij maakte reizen naar o.m. Noord-Afrika, Syrië, Libanon.

Verkreeg in 1948 en 1949 de koninklijke subsidie.

Hoewel hij vele jaren (van 1960 tot 1986) in Rijswijk woonde, maakte hij onmiskenbaar deel uit van de Haagse kunstwereld, onder meer als docent aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst van 1958 tot 1978 en als actief lid van schilderkundig genootschap 'Pulchri Studio'. Vooral zijn bijdragen aan het Pulchri-blad werden veel gelezen omdat ze praktische tips bevatten over het schildersvak. Bovendien was Berserik werkzaam als illustrator. Berserik maakte honderden pocketomslagen voor Salamander en Ooievaar.

In maart 2002 overleed de kunstschilder Herman Berserik op 80-jarige leeftijd in het Rode Kruisziekenhuis.

De Kunstenaar laat een rijke collectie schilderijen na: Zijn liefde voor licht en water is te herkennen in zijn werk in de Vorm van schepen, Bruggen, sluizen. Verder schilderde hij Landschappen, Stillevens, wielrenners, poppen, Speelgoed en flessen, zelfportretten en stadsgezichten. Zijn werken zijn te bezichtigen in verschillende Musea (Stadsgalerij Heerlen, Heerlen / Museum Henriette Polak, Zutphen / Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA), Arnhem ] Museum Rijswijk, Rijswijk).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 18.