kunstbus
Dit artikel is 05-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herve Telemaque

Hervé Télémaque

Franse schilder en grafisch kunstenaar van Haïtiaanse afkomst, geboren 5 november 1937 te Port-au-Prince in Haïti.

Biografie
Hervé Télémaque, geboren op 5 november 1937 in Port-au-Prince, verlaat in 1957 Haïti om naar New York te gaan, waar hij tot 1960 aan de Arts Students League studeert onder Julian Levi (1900-1982). In deze periode wordt hij sterk beïnvloed door het dan heersende abstract expressionisme en het surrealisme, van onder meer Arshile Gorky en Willem de Kooning.

Zijn kunst ontwikkelt zich echter in de richting van de grondbeginselen van de Pop-Art en tegen 1959 heeft zijn schilderkunst al een eigen stijl en uitdrukkingskracht. Zijn schilderij Sirène (1959) markeert zijn originalitiet.

In 1961 vertrekt hij naar Frankrijk en vestigt zich in Parijs. Daar gaat hij om met de surrealisten zonder zich formeel bij hun groep aan te sluiten. Hij neemt deel aan de Salon Latino-Américain.

In zijn schilderijen gebruikt Télémaque gewone objecten, zoals tennisschoenen, campingtenten, onderbroeken etc. Hij neemt deel aan het avontuur van de 'Figuration narrative', met kunstenaars als Peter Klasen, Jacques Monory, Bernard Rancillac en Öyvind Fahlström, die door de criticus Gérald Gassiot-Talabot in 1964 bijeengebracht worden in een expositie getiteld 'Mythologies quotidiennes". Eveneens in 1964 heeft hij een solotentoonstelling in galerie Matthias Fels en heeft Télémaque een gezamenlijke tentoonstelling met Klaus Geissler in de Hanover Gallery in Londen.

In het begin van de jaren '60 krijgt zijn kunst internationale aandacht. Hij neemt in 1964 deel aan Documenta 3 te Kassel vertegenwoordigd in de afdeling 'Aspekte 1964' en in 1968 wordt hij uitgenodigd om met zijn schilderwerken deel te nemen aan Documenta 4.
In 1968 neemt hij eveneens deel aan de tentoonstelling 'Painting in France 1900-1967' in het Metropolitan Museum of Art in New York en in 1976 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris.

Telemaque is een van de eerste kunstenaars van de figuratieve Pop-Art in Frankrijk. Naast zijn schilderkunst werkt hij met collages en montages die hij voornamelijk met gekleurd papier maakt.

Nadat hij zich een lange tijd praktisch alleen maar heeft beziggehouden met collage en assemblage, keert hij in de loop van de jaren '80 terug naar het schilderen en tekenen.

In 2000 gaat Télémaque na jaren weer boeken illustreren, met twee series gravures en lithografieën voor twee werken van Serge Fauchereau.

Na de dubbele expositie op de Fiac'96 (Foire International d'Art Contemporain), volgen drie retrospectieven, eerst in Johannesburg, 'Electrical Workshop' in de lente van 1997; daarna in Valencia (Spanje), IVAM in de lente van 1998; dan in het Centre d'art de Tanlay (Yonne) tijdens de zomer van 1999.

Na verschillende verblijven in Afrika realiseert Telemaque een serie schilderijen in acryl getiteld Trottoirs d'Afrique die in 2001 in galerie Louis Carré geëxposeerd worden. De galerie Messine-Thomas Le Guillou daarentegen toont lithografieën, gravures en tekeningen.

websites:
. Galerie Louis Carré

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 234.