kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hetty Ansing

Hetty Ansing (Haarlem, 1949) maakte naam als talentvol aquarelliste. Met haar prachtige realistische fijnschilderkunst over Indonesië spreekt zij velen aan; iedereen die een emotionele band heeft met het oude 'Indië' maar ook de jongere generatie met wortels in Indonesië.

Hetty Ansing weet op onnavolgbare wijze de typisch Indische sfeer op te roepen. Ondanks haar realistische toets mengt zij haar palet soms met een vleugje 'tempo doeloe'; het terugverlangen naar de tijd van vroeger. Geroemd om die typisch Indische sfeer exposeerde zij op verschillende locaties in Nederland, waaronder enkele malen in het Westfries Museum in Hoorn en de Indonesische Ambassade in 's Gravenhage. Tevens had zij succesvolle tentoonstellingen in Duitsland en Indonesië.

Als kind had Hetty Ansing grote voorliefde voor het schilderen van mensen. In haar tienerjaren kreeg zij al tekenles en groeide haar liefde voor het maken van portretten. Later kreeg zij interesse voor de aquarel. Zij verdiepte zich in deze schilderstechniek, en ontwikkelde een stijl die bekend staat als fijnschilder-techniek. Aquarel is een techniek die bij toepassing voor een portret niet makkelijk is, maar die tegelijkertijd prachtige en transparante kleurnuances oplevert. Zo geeft Hetty Ansing op haar geheel persoonlijke wijze uitdrukking
aan haar portretten die vaak klein en intiem zijn, al schildert zij steeds vaker op groter formaat.

Een Indonesisch kunstkenner en -handelaar, geïntrigeerd door haar schildertechniek, nodigde Hetty Ansing uit om naar Indonesië te komen. Ze werd geraakt door de betoverende schoonheid van dit prachtige land. Haar fascinatie voor Indonesië en haar bevolking is terug te vinden in haar werken over de Gordel van Smaragd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 899.