kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hotel Chelsea

Het Hotel Chelsea, dat je vind op 222 West 23rd Street in New York, kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug tot 1883, toen het 12 verdiepingen tellende complex in handen was van George M. Smith. Voor 40 families in New York was dit hun thuis. De gelijkvloerse en de twee bovenste verdiepingen werden verhuurd om een soort van inkomen te creëren dat tevens de algemene kosten van de bewoners moest dekken. Het gebouw had een echte state of the art uitstraling met haar balkons, appartementen die tot zeven kamers telden, hoge plafonds, een goede geluidsisolatie en brandbeveiliging, open haarden en een in ijzer afgewerkte trappenhal met houten balustrade die van de lobby tot de hoogste verdieping in de puntjes afgewerkt was en nog steeds is. Het gebouw werd verkocht en in 1905 omgetoverd tot een hotel.

Hotel Chelsea kreeg al vlug een artistiek tintje. Na het bezoek van auteur Mark Twain oefende het hotel een grote aantrekkingskracht uit op Amerikaanse en na de Tweede Wereldoorlog ook op Europese kunstenaars en schrijvers.

Chelsea Hotel kent bezoekers die slechts een enkele overnachting hebben geboekt, maar de meeste gasten blijven langer; sommige zelfs tientallen jaren. Het Chelsea Hotel heeft vele beroemde en illustere bewoners gekend: Tennessee Williams, Leonard Cohen, Sarah Bernhardt, Andy Warhol, Willem de Kooning, Edith Piaf, Bob Dylan, Sid Vicious, Robert Mapplethorpe, Dylan Thomas, Brendan Behan, Eugene O'Neill, Thomas Clayton Wolfe, Arthur Miller, Karel Appel, Jan Cremer, Willem van Es, Henk Hofland etc...

Het Chelsea is het doorloopcentrum voor moderne kunst in de metropool New York. Willem de Kooning heeft hier gewoond, de Pop-kunstenaars Roy Lichtenstein en Claes Oldenburg hebben hier gezeten, evenals de Europese Nouveaux Réalistes Arman, Daniel Spoerri, Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle.

De Franse kunstenaar Yves Klein schreef zijn 'Manifeste de l'Hotel Chelsea in het vermaarde hotel, toen hij zijn eerste tentoonstelling in New York had bij galerie LeoCastelli in 1961. Vanwege de negatieve respons op zijn show voelde hij zich, voor het eerst in zijn kunstenaarsbestaan genoodzaakt zijn werk uit te leggen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.