kunstbus
Dit artikel is 14-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hugo Heyrman

Dr. Hugo Fidelis Eugenie Heyrman, °20 december 1942 Zwijndrecht, Provincie Antwerpen. Vlaams-Belgische kunstenaar, schilder, filmmaker, internetpionier, onderzoeker in synesthesie- en nieuwe media. Woont en werkt te Antwerpen. Sinds 1993 werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten te Brussel.

Studies
. 1952-54 Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium (instrument viool) Antwerpen
. 1957-66 Koninklijke Academie en laureaat van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen

Heyrman doceert later aan beide instellingen

. 1969-70 Rijkshoger Instituut voor Kernenergie, Mol
. 1990-95 Doctor in de Kunstwetenschappen (magna cum laude) promoveerde met een thesis over Kunst & Computers: een verkennend onderzoek over de digitale transformatie van kunst, aan de Universiteit van La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, Spanje

Onderscheidingen
. 1961 Prijs Karel Verlat, Antwerpen
. 1975 Prijs voor Schilderkunst Burgemeester Camille Huysmans, Antwerpen
. 1975 Laureaat - Prijs Jonge Belgische Schilderkunst, Brussel
. 1978 Europaprijs voor Schilderkunst - Prijs van het Publiek, Oostende
. 1979 Prijs voor Schilderkunst, Provincie Antwerpen

Beginjaren
1958 Heyrman speelt iedere zondagmorgen schaak met de dichter/schilder Gaston Burssens (vriend van Paul van Ostaijen) in diens bungalow op het Sint-Annastrand (de Plage) aan de Schelde.
1960 Ontmoeting met Paul Joostens (in zijn keukenatelier) Venusstraat, Antwerpen en met René Magritte (in zijn salonatelier) Mimosastraat te Schaarbeek.

1962 Zesde conferentie van het Internationaal Situationisme in de Zigeunerkelder op de Stadswaag te Antwerpen.

1963 Exposeert Het zwaarste schilderij ter wereld, Hugo Heyrman en Henri van Herreweghe, een gezamenlijk gesigneerd werk (H.v.H.) in zaal Wynen, Meir Antwerpen.

Pioniersactiviteiten
1965 Initiatiefnemer van de eerste Happenings in België.

1966 Openingstentoonstelling van de Wide White Space gallery, Antwerpen.

1967 Neemt deel aan de First International Psychedelic Exposition, Coliseum, New York.

1968 Bezetting van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.

1971 Eerste vormen van conceptuele kunst in België, samenwerking met Marcel Broodthaers voor de publicatie van deel I & II van Artworker Star.

1971 Deelname met Daily Mirror — één week voorpaginanieuws, aan Propositions d'artistes pour un circuit fermé de Télévision, eerste video manifestatie in België, Galerie Yellow Now, Liège.

1971 Video- en filmexperimenten met een rondreizende cinema: Mobiel Museum voor Moderne Media. Heyrman maakt een rondreis (Continentale Video & Filmtoer) door België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

1971 Geweigerde tentoonstelling Helder Rood, Vuil Groen, Verblindend Wit, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.

1975 Voorloper van het actuele beeldonderzoek in de schilderkunst, met de tentoonstelling van de Belgiëlei-reeks De Waarneming Waarnemen: herinneren is het isoleren van een visueel fragment. Heyrman schildert (gedurende vier jaar) een reeks van 26 werken over hetzelfde straatbeeld, een kruispunt gezien vanuit zijn atelier (Belgiëlei-Mechelsesteenweg). Galerie De Zwarte Panter, Antwerpen.

1981 Maakt een eerste reis naar de westkust van Ierland (County Kerry) en werkt er aan de cyclus Kringloop van de Tijd.

1986 Hugo Heyrman presenteert werken van Marcel Broodthaers, Op uitnodiging van, Hessenhuis, Antwerpen.

1988 Deelname aan het First International Symposium on Electronic Art (FISEA) te Utrecht.

1990 Van bij de opstart van het hernieuwde Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen, een internationale werkplaats voor jong talent, leidde Hugo Heyrman het medialab van dit prestigieus instituut.

1995 Heyrman introduceert de termen: Tele-synesthesia en Post-ego (beide theorieën werden gepubliceerd in de Encyclopedia of Postmodernism, Londen en New York: Routledge, 2001).

1995 Net.kunst pionier met het online-project Museums of the Mind www.doctorhugo.org

1995 Oprichter van de Belgische Synesthesie Vereniging. De vereniging fungeert als een online portaal met relevante bronnen over de relatie tussen kunst en synesthesie. Doel is het ontwikkelen van een synesthetische cultuur in sociale, educatieve, culturele en artistieke context, www.doctorhugo.org/synaesthesia/index.htm In 2005 geeft Dr. Hugo Heyrman een lezing over Kunst en Synesthesie: op zoek naar de synesthetische ervaring, op het Eerste Internationale Congres over Kunst en Synesthesie, aan de Universiteit van Almería, Spanje.

Schilderkunst, film en nieuwe media
Dr. Hugo wordt geselecteerd voor deelname aan leidinggevende theoretisch-artistieke evenementen op het gebied van nieuwe media; Digital Studies: Being in cyberspace, ALT-X-site, New York (1997), en Revelation ISEA 2000, Parijs.

1996 Fuzzy Dreamz

2000 The Fuzzy Logic of Icons

2003 Cinematic

2006 City Life & Body Language

2008 City Life & Body Language II

Het avontuur van de kunst
De werken uit de kringloop van het Water, Licht en Tijd tonen een ecologische visie op het hier en nu. Het is de geschiedenis van de materie verteld door de materie zelf, met sporen van menselijke handelingen, gesitueerd in een universele dimensie. In de reeks Vage Dromen en de Lichaamstaal Sequenties, transformeert Heyrman zijn schilderkunstige ervaringen en filmische verkeningen in digitale media en vice versa, onderzoekend hoe betekenis wordt gecreëerd. Een centraal thema bij Heyrman is zijn existentiële betrokkenheid bij de fragiliteit van de hedendaagse leefwereld: de stad en straat als vorm van samenleving. Door het visuele en het conceptuele als een interactief proces dichter bij elkaar te brengen, vormt het oeuvre van Heyrman een unieke bijdrage aan de schilderkunst en het avontuur van de kunst.

Citaten:

Ik schilder missing links, interferenties van neurologische processen.

Schilderen is iets uitdrukken en iets ontdekken tegelijkertijd.

Schilderkunst helpt het opnieuw beleven van vergeten dingen.

Kunst verbindt het verleden en de toekomst, het bekende en het onbekende.

Een schilderij is een mentaal oplosmiddel, het lost één zintuiglijke ervaring op in een andere.

Kunst is een revolte tegen de terreur van de tijd.


Deelname aan belangrijke internationale tentoonstellingen te Antwerpen, Brussel, Basel, Amsterdam, Parijs, Barcelona, Chicago, Berlin en de Biënnale van Venetië.

Dr. Hugo Heyrman wordt in België vertegenwoordigd door galerie De Zwarte Panter, Antwerpen www.artsite.be/zwartepanter en Mineta Contemporary Brussels www.mineta.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.