kunstbus
Dit artikel is 27 05 2016 10:32 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ian Hamilton Finlay

Ian Hamilton Finlay [1925-2006]

Britse conceptkunstenaar

De veelzijdige Finlay was naast beeldhouwer ook dichter, filosoof en landschapsarchitect. Zijn gehele oeuvre bewijst hoe artistieke grootsheid uit de meest onverwachte materialen kan worden gekerfd.

Het werk van de in 1925 op de Bahamas als zoon van Schotse ouders geboren kunstenaar ademt steeds een sterke band met de natuur uit. De grootste bekendheid heeft de door hem geschapen tuin op zijn boerderij in de Pentlands nabij Edinburgh, Little Sparta genaamd. Die naam geeft tevens een andere fascinatie van Finlay aan: de klassieke, Helleense harmonie. Little Sparta, een plaats voor "eenzaamheid en contemplatie", staat vol sculpturen en tempelachtige gebouwen, en werd in 2004 uitgeroepen tot het grootste Schotse kunstwerk aller tijden. In totaal bevat het landgoed meer dan 275 werken van de meester.

Finlay's installaties in musea en op openbare ruimtes zorgden vaak voor controverse, onder meer omdat hij vanuit een streng moreel besef regelmatig symbolen van het Derde Rijk en de nucleaire oorlogvoering aanwendde.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.