kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ids Willemsma

Nederlandse beeldhouwer, tekenaar

Geboren: 8-8-1949, Akkrum (Boarnsterhim), Friesland,

Ids Willemsma volgde van 1969 tot 1972 de Academie voor Beeldende Kunst 'Vredeman de Vries' in Leeuwarden.

Sinds 1971 exposeerde hij op verschillende plaatsen in Nederland, zoals het Dordrechts museum, het Amstelpark in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden. Hij maakte werk in opdracht voor verschillende gemeenten en bedrijven.

Overal in Fryslân zijn de grote, stalen beelden van Ids Willemsma te vinden. Maar één van zijn bekendste werken voor de openbare ruimte is toch wel het kunstwerk dat hij in Marrum op de zeedijk plaatste (1993). Willemsma haalde het nieuws toen hij zich verzette tegen de horizonvervuiling van windmolens die in de buurt van dit kunstwerk moesten komen.

Kenmerkend voor het werk van Ids Willemsma is de duidelijke, zwarte vorm die zich tegen een lichte achtergrond aftekent. Zijn werk oogt eenvoudiger dan het is door zijn stoere, noordelijke nonchalance, maar wie beter kijkt, ontdekt de gevoelige en fijnzinnige ondertoon in het werk van een meesterkunstenaar.

Het is minder bekend dat Ids Willemsma ook prachtig tekent. De tekeningen van Willemsma bestaan uit met vaste hand getrokken lijnen op grote vellen papier. Sommige tekeningen zijn uiterst subtiel, zoals die waarin één enkele lijn is getrokken met een flauwe kromming of een dik-dun verschil. Ze ogen kwetsbaar, maar door de trefzeker getrokken lijnen zijn ze wel consequent. Andere tekeningen laten massieve vormen, brede strepen en lijnen zien. Willemsma zette dit soort tekeningen vaak om in driedimensionale beelden. Een driehoekje, getekend met de platte bovenkant van een krijtje dat vanuit één punt een kwartslag is gedraaid, krijgt ruimtelijk vorm in een kwart van een dikke boomtak. Zo vertaalt Willemsma zijn geometrische tekeningen in een samenstel van verzaagde takken, boomstronken en boomstammen. De strenge geometrie van de tekeningen wordt verzacht door de natuurlijke materialen, maar de beelden blijven sterk en ontdaan van elke decoratie of franje, 'No sa!'.

Wat opvalt is hoe consequent de kunstenaar in zijn beeldend onderzoek is. Hoewel hij de tekeningen maakte in een tijdsbestek van 25 jaar, zijn alle werken van hetzelfde, liggende, formaat van zeventig bij honderd centimeter en zijn ze alle met Siberisch krijt getekend.

Het werk van Willemsma doet ook wel denken aan de schilderijen van Franz Kline (1910-1962) die met grote gebaren zwarte 'tekens' op een witte ondergrond schilderde. Maar waar Kline ruig en expressief is, gaat Willemsma voorzichtig en weloverwogen te werk. Zijn tekeningen stralen daardoor een soort sereniteit uit, die soms Japans, maar wel zeker meditatief is.

Niet aan alle beelden ligt een tekening ten grondslag, zoals bij het beeld dat Willemsma maakte van een omgezaagde zieke iep uit een naburig dorp. Het beeld is afgeleid van de oorspronkelijke vorm van de boom. Willemsma schilde de schors van de iep en bouwde een nieuwe 'boom' van de verschillende onderdelen. Er is echter een essentieel verschil met een reële boom: de takken steken niet verticaal de lucht in, maar zijn als een bundel horizontale takken tussen een wig op de stam gelegd. Ook al is de boom dood, hij heeft nog steeds een magistraal voorkomen. Zo lijkt het een laatste eerbetoon aan de door Iepziekte gevelde boom.

Op het gebied van de architectuur heeft Willemsma enkele monumentale gebouwen ontworpen, waaronder zijn eigen woonhuis met werkplaats in Oosterwierum. Daarnaast ontwierp hij een boerderij in St. Nicolaasga, waarbij historische elementen, zoals een melkkelder en enkele oude bomen werden opgenomen in het ontwerp. De ontwerpen van Willemsma zijn terug te voeren op enkele essentiële en functionele basisvormen: de driehoek en het vierkant. De daken lopen schuin tot vlak boven het maaiveld. De gevels zijn onderverdeeld in een strak geometrisch patroon van vierkanten. Ondanks hun strakke vorm voegen deze gebouwen zich naadloos in het Friese landschap. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.