kunstbus
Dit artikel is 19-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

illumineren

Illumineren

a - Van Dale zegt:
1 feestelijk verlichten
2 (handschriften enz.) met ornamenten versieren
3 (tekeningen enz.) met doorschijnende kleuren opwerken

b - Het verluchten of versieren van een handschrift met ornamenten.
Het illumineren van boeken met miniaturen is vooral bij handschriften toegepast. Maar met name in Venetiƫ werden in de loop van de 15de eeuw ook wel gedrukte boeken van handgetekende versieringen voorzien.

c - in de cartografie:
Sommige uitgaven van kaarten waren nooit bedoeld om ingekleurd te worden. Vooral de vroege uitgaven, vervaardigd door middel van houtdruk en koperplaten. Wanneer men het echter kon betalen, liet men de kaart ook meteen inkleuren, ook wel illumineren genaamd. Deze kaarten zijn zeer gewild en kunnen daardoor ook bijzonder kostbaar zijn.

Veelal werkte een cartograaf met een select groepje illuminatoren. De kleuren die vroeger werden gebruikt, kunnen voor enige problemen zorgen. De kleuren bruin en groen kunnen zogenaamde brandplekken veroorzaken. De kleurstof die werd gebruikt om de kleur aan te maken, oxideert veelal na verloop van tijd. Bij kaarten uit de 17de eeuw is dit soms onoverkomelijk. Wanneer een kaart groen of bruin is ingekleurd, dan is op de achterkant (verso) te zien of er brandvlekken zijn; in dat geval heeft men te maken met originele kleuren. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.