kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ilya Mashkov

Ilya Ivanovitsj Mashkov (1884-1944)

Ilja Ivanovitsj Masjkov Russische schilder,

DEN HAAG (ANP) - 27-7-2006 - Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft jarenlang een stilleven met bloemen van de Russische schilder Ilja Masjkov aangezien voor iets anders, namelijk voor een doek van ene I. Mackoff.
Inmiddels is het stuk, volgens het museum ondanks de belangrijke maker van zeer matige kwaliteit, in Londen voor veel geld verkocht, als een echte Mashkov.
Als een 'Mackoff' zou het werk vorig jaar aanvankelijk worden geveild, tegelijk met andere depotstukken van het museum. Het werd toen aangeboden voor 1000 euro. Veilinghuis Sotheby's verbaasde zich over de plotselinge belangstelling tijdens de kijkdagen in Amsterdam en trok het terug voor nader onderzoek. Dat wees uit dat het om een Masjkov ging. Op een latere veiling in Londen bracht het kunstwerk, na te zijn ingezet op 450.000 euro, maar liefst 3,3 miljoen euro op. Een Russische particulier ging ermee vandoor.
„Het heeft Sotheby's zelf nog het meest verbaasd. Het is excessief. Niemand had dit verwacht', aldus Titus Eliens, hoofd collecties van het museum. „Het komt doordat verschillende Russen tegen elkaar op hebben geboden.'

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.