kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Institut de France

Het Institut de France is het wetenschappelijke instituut van Frankrijk, gevestigd in het Collège des Quatre-Nations in Parijs. Het instituut werd opgericht op 25 oktober 1795. Het is samengesteld uit vijf, deels al oudere academies:
. De Académie française, opgericht in 1635
. De Académie des inscriptions et belles-lettres, opgericht in 1663
. De Académie des Sciences, opgericht in 1666
. De Académie des Beaux-Arts, opgericht in 1816
. De Académie des Sciences morales et politiques, opgericht in 1795

Het wordt in Frankrijk als de hoogst haalbare eer gezien om lid te zijn van een van de academies. Als er een vacature is, kiezen de leden een nieuw lid.
Het instituut is sinds 1805 gevestigd in een zeer fraai gebouw aan de Seine, pal tegenover het Louvre, genaamd Collège des Quatre Nations. Het is ontworpen door Louis Le Vau en werd gebouwd van 1662 tot 1688.

De Académie des Beaux-Arts is één van de vijf academies die samen het Institut de France vormen. Zij werd in 1816 opgericht door het samenvoegen van de oudere Académie royale de peinture et de sculpture uit 1648, de Académie de musique uit 1669 en de Académie royale d'architecture uit 1671.
De Académie des Beaux-Arts bestaat tegenwoordig uit acht secties: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, graveerkunst, muziek, filmkunst, fotografie en vrije leden.

L'Académie Royale de Peinture et de Sculpture (De Koninklijke Academie voor Beeldhouw- en Schilderkunst) was een Franse staatsacademie die instond voor ontwikkeling van de beeldhouw- en schildercultuur in de 17e en 18de eeuw.

De koninklijke academie werd in 1648 opgericht door Lodewijk XIV ten behoeve van een paar meesters zoals Philippe de Champaigne en Charles Le Brun. Hiermee wilde hij de kunst losmaken van de beroemde Sint-Lucasgilde.

Alles bleef zuiver artistiek totdat Colbert gebruik maakte van de kunstenaars om ze in staatsdienst te nemen, Colbert werd in 1633 viceprotecteur en Charles Le Brun, zijn geliefde schilder, werd tot directeur benoemd.
Eigenlijk werden er dus artiesten aan de lopende band opgeleid in dienst van de staat, de nalatenschap van de academisten is dan ook zeer groot. Allerlei voorwerpen werden er vervaardigd, van kasten tot schilderijen en wandtapijten, waarvan veel bestellingen rechtstreeks voor het hof in Versailles waren bestemd. Dankzij de expertise stond de academie aan de wieg van verschillende Franse stijlen.

Bestuur en lidmaatschap
De academie werd bestuurd door een directeur, die was verkozen door de leden en toevallig altijd de favoriete schilder van de koning.
Als lid van de academie had men een sociale status die niet iedereen was gegund. Leden werden door een toelatingsproef (meesterproef) toegelaten, de selectie was behoorlijk streng en werd bekroond met de Prijs van Rome. Eenmaal lid was men automatisch hofleverancier. In 1793 telde het instituut ongeveer 90 leden.

Vanaf 1667 werden de winnende werken tentoongesteld in het Appolo-salon in het Louvre, de hovelingen konden ze daar rustig bewonderen. Later zouden deze salons de maatstaf worden van het mondaine leven.

Zie ook het artikel Beaux-Arts (architectuur).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Institut_de_France

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 678.