kunstbus
Dit artikel is 02-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ivan Le Lorraine Albright

Ivan (le lorraine) AlbrightSelf Portrait in Georgia, 1967, 1967-68The Picture of Dorian Gray by Ivan Albright (1943)

Amerikaanse schilder, geboren 20 februari 1897 North Harvey Chicago - overleden in 18 november 1983 te Woodstock (Vermont).

Ivan (le lorraine) Albright wordt vooral geassocieerd met het magisch realisme. Hij was bekend om zijn realistische schilderijen van verval. Het niet te stoppen voorbijgaan van de tijd en het verval van het vlees waren 60 jaar lang zijn onderwerp, zonder hierbij beinvloed te raken door contemporaine kunststromingen. Hij was vooral geinteressseerd in de theorie en het vakmanschap van het schilderen en verzette zich tegen sociaal- geengageerde en abstracte kunstvormen die zich om hem heen ontwikkelde.
Het magisch realistische werk van de Amerikaan Ivan Albright was verwant met het het "verisme" van Sir Stanley Spencer (1891-1959) en van Lucian Freud (*1922), kleinzoon van Sigmund Freud en het fantastisch realisme in de Duitssprekende landen.

Biografie
Zijn vader was een succesvol landschapsschilder die had gestudeerd onder Thomas Eakins. Zijn makelaardij leverde echter meer op dan zijn schilderijen waardoor hij zijn familie van een onbezorgde toekomst kon voorzien.

In 1916/1917 studeert hij architectuur aan de University of Illinois, Urbana.

Na gediend te hebben als medicus tijdens de 1ste wereldoorlog studeerde Ivan Albright vanaf 1920 samen met zijn identieke tweelingbroer Malvin aan het Art Institute of Chicago waar hij afstudeerde in 1923. Voordat zij begonnen met hun studie gooiden zij een munt op over wie van hun in de sculptuur zou gaan en wie van hen zou schilderen. Beide broers behaalden echter een grote vakmanschap in beiden.

Na hun afstuderen gingen zij nog samen naar Philadelphia en de National Academy of Design in New York voordat zij terugkwamen naar hun vaders atelier in Chicago. In 1926 kreeg hij nog een speciale vermelding van het Art Institute of Chicago.

In 1930 had hij zijn eerste tentoonstelling in de Walden bookshop, Chicago.

Begin jaren dertig had Ivan zijn persoonlijke stijl van scherpgefocuste schilderijen ontwikkeld, halffiguren en in detail uitgewerkte stillevens die de realiteit overschreden met hun pakkende melancholie. Zijn nauwgezette uitbeeldingen van processen van lichamelijke groei en verval, die hij soms tot in het surreƫle overdrijft, verbindt hem met het Magisch Realisme.

Vanaf 1938 heeft hij een leerstoel aan het Art Institute of Chicago.

In 1942 wordt hem een speciale prijs toegekend voor een schilderij op de tentoonstelling 'Artists for Victory' in het Metropolitan Museum of Art van New York.

Hij krijgt verschillende opdrachten voor het vervaardigen van detailschilderingen voor decors van Hollywood-films zoals Bel Ami en The Temptation of Saint Anthony. In 1943 kreeg de tweeling de opdracht twee fictieve portretten te maken van de anti-held Dorian Gray van Oscar Wilde voor een film. Terwijl zijn broer Marvin in 4 maanden met het uiteindelijk niet gebruikte portret klaar was duurde het maken van het portret van Ivan Albright langer dan een jaar. Het portret schokte het publiek maar bevestigde krachtig zijn reputatie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.