kunstbus
Dit artikel is 29-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ivan PuniJean Pougny, Franse schilder van Fins-Russische afkomst, geboren Kuokkala, Finland 20 februari 1892, gestorven Parijs 28 december 1956

Puni werd aanvankelijk beïnvloed door het kubisme, maar werd later een van de belangrijkste kunstenaars van het Suprematisme.

Naamsvarianten: Iwan Puni, Jean Pougny, Jean Pougni

Zijn Italiaans-Russische grootvader was een balletcomponist in Parijs. Ivan Albertovich Puni studeert aan de Militaire Academie in St Petersburg van 1900 tot 1908.Portret van zijn vrouw, 1914

In 1910 gaat hij naar Parijs, waar hij studeert aan de Académie Julien. Vanaf 1911 neemt Puni deel aan exposities, waaronder Union de la Jeunesse, Salon des Indépendents, Tramway V, .10. en anderen. In 1912 maakt hij een reis naar Italië.

In 1912 keert Pougny terug naar St. Petersburg, waar hij bevriend raakt met Malevich, Boerljoek, Larionov, Tatlin en andere futuristische kunstenaars en dichters. Vanaf 1912 was hij lid van de groep Union de la Jeunesse, waarmee hij exposeert.

In 1913 trouwt Puni met Xenia Boguslavskaya, ook een schilder en co-auteur in 1915 van het "Suprematist Manifesto" samen met Malevich. Puni en Boguslavskaja creëren samen kubistische en futuristische schilderijen.

In 1914 reist Puni opnieuw naar Parijs, waar hij deelneemt aan de Salon des Indépendants.

Tijdens de oorlog illustreert hij kinderboeken en werkt voor het Niva tijdschrift.Suprematisme, compositie 1915

In 1915 organiseert Puni samen met Malevich, Tatlin, Aleksandra Exter en Nadezhda Udaltzova de expositie Tramway V, de eerste futuristische schilderijtentoonstelling. Ook organiseert Pougny samen met Tatlin en Malevich de expositie .10. Samen met Aleksandra Exter, Liubov Popova, Ivan Kliun, Xenia Boguslavskaya, Olga Rozanova, Nadezhda Udaltsova, Nina Genke en anderen wordt Ivan Puni lid van Supremus, geleid door de oprichter van het Suprematisme Kazimir Malevich en hij ondertekent het "Suprematistisch Manifest".

Hij exposeert een aantal inkt-tekeningen in de galerie van Nadezhda Dobychina.

In 1917 neemt Pougny deel aan de tentoonstelling 'Karo Bube'.

Na de oktoberrevolutie keert hij terug naar Kuokkala. De commissaris van cultuur Lunacharsky, is zijn vriend en een voorstander van avant garde kunstenaars. In 1918 maakt Puni posters en muurschilderingen voor de festiviteiten van 1 mei en 7 november de eerste verjaardag van de revolutie.Flight Form Spectrum, 1919

In 1918 wordt Pougny docent aan het SVOMAS instituut, een kunstopleiding in Petrograd. In 1919 geeft hij op verzoek van Marc Chagall enkele maanden les op de kunstacademie in Vitebsk.Suprematist Relief-Sculpture (1920s reconstruction of 1915 original)

De politieke situatie in Petrograd is zo verslechterd dat Puni samen met zijn vrouw illegaal de grens oversteekt naar Kuokkala in Finland. In 1920 slagen zij er uiteindelijk in naar Berlijn te komen. Hier maakt Puni illustraties voor kranten en theaterkostuums, hij schrijft artikelen en heeft een solotentoonstelling in de galerie Der Sturm in 1921.

Vanaf 1924 vestigt Puni zich in Montparnasse in Parijs. Hij verandert zijn naam in Jean Pougny en heeft contacten met Fernand Léger, Amédée Ozenfant, Gino Severini en anderen. Hij neemt deel aan de Salon des Tuileries.

In zijn latere jaren ontwikkelt Puni een meer gevoelige, figuratieve en sfeervolle schilderstijl.

In 1940 reist Pougny met Delaunay naar zuid Frankrijk en vestigt zich in Antibes. In 1942 keert hij terug naar Parijs.

In 1946 wordt Pougny Frans Staatsburger en op 28 december 1956 overlijdt hij en wordt op het kerkhof van Montparnasse begraven.

websites: www.russianavantgard.com, www.kubisme.info

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 237.