kunstbus
Dit artikel is 24-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jaap de Vries

Nederlandse kunstenaar, geboren 15 november 1959 in Renkum. Woont en werkt in Breda en Londen.

Jaap de Vries schildert en aquarelleert voornamelijk. Daarnaast maakt hij ook films, foto's en sculptuur.

Het menselijke lichaam en het landschap zijn een weergave van zijn ideeën over verlatenheid, geweld en verval. Door zijn gebruik van waterverf op aluminium ontstaat een unheimische en etherische sfeer in zijn werk. Schilderen is voor hem ruimte scheppen voor de schaduwen in ons, voor de wereld van door angsten beslopen verlangens.

Hij experimenteert graag met verschillende materialen en ontwikkelt steeds zijn eigen techniek. De ene keer snijdt hij met het stanleymes, de andere keer veegt De Vries met een warm washandje het pigment van de aluminium ondergrond. 'Ik aquarelleer imperfecte portretten, waarbij de mutilatie metafoor is van de echte ervaring. Het is de verf zelf die de wonden slaat, kennelijk is de bloedvloeiende verf in staat hetzelfde te doen als het echte snijden en is een gezicht nog steeds in staat te spreken en ons te pijnigen met de vraag welke ervaring erachter schuilgaat, en kennelijk kan alleen al de verf drager zijn van dat vermogen'.
Toen hij een aantal jaren geleden naast de menselijke anatomie, de natuur tot onderwerp nam, was hij op zoek naar een positieve tegenhanger. Uitgangspunt was een saai stukje bos, met de bedoeling door de wijze van afbeelden een intrigerend beeld te verkrijgen. 'Door dat bos zou ik niet willen lopen…' zei een collega tegen hem toen hij één van de schilderijen zag. Dit was voor hem een belangrijk statement: waar hij bij de menselijke anatomie het drama van de afbeelding nodig had om tot zijn beoogde doel te komen, kon hij in deze schilderijen, door het werken aan een paar onschuldige bomen, de gewelddadigheid van het afbeelden tonen.
'Schilderen voor mij is ruimte scheppen voor de schaduwen in ons, voor de wereld van door angsten beslopen verlangens, de wereld van opwinding en afschuw, maar dan zonder de gebruikelijke mediasluiers die in mijn ogen meer verhullen dan tonen, omdat ze 'de wereld' weergeven maar niet vanuit onszelf schilderen.' - (Jaap de Vries genoot een opleiding aan de Academie St. Joost te Breda, afdeling schilderen (1978 - 1983)
Zijn vader liet zijn schilderijen en tekeningen aan de graficus Ootje Oxenaar zien, destijds directeur van de Dienst voor Esthetische vormgeving van de PTT. Oxenaar adviseerde hem naar Sint Joost te sturen waar hij begon met de opleiding grafische vormgeving. Tijdens het eerste jaar ruilde De Vries die liever schilderde met een studiegenoot die de opleiding schilderkunst volgde, maar liever overstapte naar de grafische opleiding.

Schilderijen in bezit van o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Caldic collectie Rotterdam, Stadscollectie Breda, collectie Maier, Esslingen (Dld.) en div. particuliere collecties.

Zie ook het persbericht n.a.v. de expositie in Galerie Hüsstege in 2005.

Dordrecht, 10 januari 2009
Kunstenaar Jaap de Vries winnaar van de Wim Izaksprijs 2008
(euro 10.000,-)
De Wim Izaksprijs 2008 is toegekend aan de 49-jarige schilder Jaap de Vries. Deze tweejaarlijkse prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro verbonden is, werd in het Teekengenootschap Pictura Dordrecht bekend gemaakt door juryvoorzitter Rob Smolders. De beide andere genomineerde kunstenaars, Houcine Bouchiba en Benjamin Roth, ontvingen ieder 1.500 euro.
De tentoonstelling met werk van de drie genomineerden is te bezichtigen in Teekengenootschap Pictura Dordrecht tot en met 15 februari 2009.
''Jaap de Vries zoekt in zijn werk naar het triviale, dat wat algemeen banaal wordt gevonden of moreel verwerpelijk. Het gaat er hem niet om te schokken of de wereld met opzet lelijk voor te stellen. Hij is ervan overtuigd dat hij, door het triviale niet uit de weg te gaan, juist ruimte schept voor verlangens die onder andere omstandigheden onderdrukt blijven.
Zijn schilderkunst is de uitdrukking van die verlangens. Daarin heeft hij de afgelopen jaren een opzienbarende ontwikkeling doorgemaakt. De afbeelding van het schijnbaar onderwerploze landschap heeft hem meer beeldende mogelijkheden doen ontdekken. Door met aquarelverf op offsetplaat te schilderen, een omslachtige en onvoorspelbare techniek, schept hij een prachtig transparant kleurpalet dat op geen andere wijze tot stand had kunnen komen. Jaap de Vries weet zijn thema's op een sterke manier te verbinden met zijn werkwijze. Dat levert een beheerste dramatiek op van een bijzonder niveau.''

Al vanaf 1994 organiseert de Stichting Wim Izaks deze tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een schilder die een opmerkelijke bijdrage levert aan de schilderkunst in Nederland. Elke twee jaar draagt een twintigtal informanten, waaronder conservatoren, kunstkenners en kunstenaars, kandidaten aan de jury voor. De jury maakt aan de hand van ingezonden beeldmateriaal een voorselectie van kunstenaars, die in hun atelier bezocht worden. Uit deze voorselectie worden de drie nominaties gekozen. De jury van de Wim Izaksprijs bestaat uit Rob Smolders (voorzitter stichting Wim Izaks), Jan Keuning, Cees Hoogstad, Moniek Peters en Reinoud van Vught.

Kunst moet pijn doen
Door de Wim Izaksprijs hoopt Jaap de Vries ook in Nederland in bredere kring bekend te worden. „Gelukkig heb ik altijd een aantal trouwe klanten gehad, maar ik heb wel eens het idee dat ze mijn werk in het buitenland beter kennen dan hier. Wat me heel erg heeft geholpen, is dat ik sinds twee jaar op de website van de Saatchi galerie in Londen sta. Internet heeft mijn schilderijen wereldwijd verspreid. Ik heb inmiddels solo-exposities gehad in Londen en Brussel. Zelfs de galeriehouder van Marlene Dumas in New York heeft nu een schilderij van mij gekocht. Soms vraag ik me af: waar gaat dit eindigen?' - (Jaap de Vries" 1959


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.