kunstbus
Dit artikel is 18-01-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jack TworkovSea Play, 1958

Pools-Amerikaans schilder, geboren 1900 te Biala Polen, gestorven 1982 Provincetown Massachusetts.

Jack Tworkov was een vertegenwoordiger van het abstract expressionisme en de Action Painting.

Biografie
Jack Tworkov wordt in 1900 in Biala in Polen geboren. Samen met zijn moeder en jongere zuster Janice emigreert hij in 1913 naar de VS.
Zijn zuster, Janice Biala zal later ook kunstenaar worden zij heeft haar achternaam veranderd in die van haar geboorteplaats.

Van 1920 tot 1923 studeert Tworkov Engels aan de Columbia University omdat hij schrijver wil worden, echter nadat hij voor het eerst schilderijen van Cézanne en Matisse heeft gezien, besluit hij een kunststudie te volgen.

Van 1923-25 studeert Tworkov aan de National Academy of Design bij Ivan Olinsky gevolgd door een korte studie bij Charles Hawthorne en vanaf 1924 bij Ross Moffett. Hij ontmoet Karl Knaths met wie hij zijn liefde voor Cézanne deelt en die hem kennis laat maken met werk van Kandinsky, Klee en Miro. Vanaf 1924 begint hij de zomer in Provincetown door te brengen.

In 1925-26 studeert Tworkov aan de Art Students League bij Guy Pène du Bois en Boardman Robinson. Op 28 juni 1928 wordt Tworkov Amerikaans staatsburger en exposeert hij met de New England Society of Contemporary Art en de Provincetown Art Association. Tworkov werkt samen met John Dos Passos aan het New Playwrights' Theatre in New York. In 1929 gaat hij het hele jaar schilderen in Provincetown.

In 1933 reist Tworkov voor het eerst sinds zijn emigratie terug naar Europa. In 1934 neemt hij deel aan het Treasury Department's Public Works of Art Project in New York. Een jaar later trouwt hij met Rachel Wolodarsky.

Vanaf 1934 tot 1941 werkt Tworkov in de Easel Division van het WPA Federal Art Project in New York. In 1935 ontmoet hij Willem de Kooning met wie hij lange tijd omgaat.

In 1940 heeft Tworkov zijn eerste solotentoonstelling in de A.C.A. Gallery in New York. Hij stopt tijdelijk met schilderen tijdens de tweede Wereldoorlog 1942-1945, terwijl hij voor de oorlogsindustrie werkt als constructeur van gereedschap.

Wanneer hij het schilderen hervat begint hij te experimenteren met abstractie gebaseerd op academische studie van de figuur en met stillevens.
In 1947 heeft hij een solotentoonstelling in de Charles Egan Gallery in New York en besluit een serie stillevens te tonen in plaats van abstract werk.

Van 1948 tot 1953 hebben Tworkov en de Kooning aan elkaar grenzende ateliers in Manhattan en hun nauwe omgang leidt ertoe dat de ontwikkeling van beide kunstenaars in de vroege jaren vijftig leidt tot een gerijpte abstract expressionistische stijl.

In 1948 heeft Tworkov zijn eerste solotentoonstelling in het Baltimore Museum of Art. Van 1948-51 doceert Tworkov schilderen aan de American University in Washington, DC.

In 1949 wordt hij lid en medeoprichter van de legendarische Eighth Street Club en neemt deel aan de regelmatige discussies en ontmoetingen van "The Club".
In 1950 schrijft hij een historisch essay over Chaim Soutine voor Art News, waarbij hij belangrijke vergelijkingen trekt tussen Soutine en het algemene abstract expressionistische schilderen. Hij doceert aan het Pratt Institute.

In 1952 doceert hij aan Black Mountain College. Tworkov neemt in 1958 deel aan de expositie The New American Painting georganiseerd door Dorothy Miller voor het internationale programma van het Museum of Modern Art, welke naar 8 Europese steden reist.
In 1962 neemt hij deel aan de tentoonstelling American Vanguard Art for Paris, georganiseerd door Sidney Janis voor Galerie de France, samen met onder meer de Kooning, Gorky, Pollock en anderen.

In 1963 is Tworkov winnaar van de Corcoran Gouden Medaille op de 28ste tweejaarlijkse expositie van American Painting van de Corcoran Gallery of Art in Washington, DC. In datzelfde jaar wordt hij benoemd tot voorzitter van de kunstafdeling aan de school voor kunst en architectuur van de Yale University.

In 1964 organiseert het Whitney Museum of Art een eerste retrospectieve tentoonstelling, welke naar zes belangrijke Amerikaanse musea reist.

In de late jaren 1960 werkt Tworkov meer geometrisch en met structuur, vanaf 1969 vertonen veel van zijn schilderijen een rastervormige structuur.
In 1969 wordt hij emeritus hoogleraar schilderen aan de Yale University School of Art.
In 1971 ontvangt hij een doctoraat van Fine Arts aan het Maryland Institute of Art, Baltimore en in 1972 een doctoraat van Human Letters aan de Columbia University, New York en in 1979 een eredoctoraat van Fine Arts aan de Rhode Island School of Design, Providence.

In 1974 ontvangt Tworkov de Medaille voor schilderen, van de Skowhegan School of Painting and Sculpture en in 1976 de Distinguished Teaching Art Award van het College Art Association of America in New York.

In 1981 wordt hij gekozen tot lid van de American Academy and Institute of Arts and Letters in New York en in 1982 heeft Tworkov een overzichtstentoonstelling in het Guggenheim.

Jack Tworkov blijft actief tot in de laatste maanden van zijn leven. Hij sterft in 1982 in Provincetown.

websites:
. Jack Tworkov The New York Times
. abstract expressionisme
. artnet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.