kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacob Maris

Jacob, de oudste van de drie gebroeders Maris, wordt gezien als de grote vernieuwer. Na zijn studie in Den Haag en Antwerpen verblijft hij enige tijd in Oosterbeek alvorens een reis door Duitsland en Zwitserland te maken. Aansluitend woont en werkt hij in Barbizon en Parijs. In 1871 keert Jacob Maris terug naar Den Haag waar hij een van de belangrijkste representanten van de Haagse School wordt.

Jacob Maris (1837-1899) was een Nederlands schilder die befaamd was om zijn stadsgezichten en Landschappen met hoge Hollandse luchten. Tijdens zijn opleiding was Jacob Maris een goede leerling. Hij kon zich echter moeilijk los maken van de invloed van zijn leermeesters.Jacob Maris, Op de uitkijk

Samen met zijn broer Thijs maakte Jacob een reis door Duitsland en Zwitserland. Na een kort verblijf in Oosterbeek, vertrok hij naar Parijs waar hij in 1865 aankwam. In Parijs werkte Maris aanvankelijk op het atelier van een figuur- en historieschilder. Na enkele jaren kreeg het Thema 'landschap' steeds meer de overhand. In Parijs stond in deze tijd de landschapschilderkunst in hoog aanzien. Deze stroming is bekend onder de naam School van Barbizon, genoemd naar het gelijknamige dorp Barbizon aan de rand van het bos van Fontainebleau bij Parijs. Barbizon maakte grote indruk op de Kunstenaar.

In 1871 keerde Maris naar Den Haag terug en beeldde van toen af het Hollandse Landschap uit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.