kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacomijn den Engelsen

Jacomijntje Esther den Engelsen, geboren 30 september 1958 te Breda, collagekunstenaar, graficus, schilder, houtsnedes,

positief of negatief, onschuldig of is er meer aan de hand?"

Jacomijn put inspiratie uit wat kan gebeuren in een mensenleven, alledaags en groots, persoonlijk en toch universeel.

1975-1980 Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost, Breda
1980-1983 Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, Antwerpen

Ontving Nederlandse Grafiekprijs 1994,

2003 Bodyparts - DE nederlandsche CACAOFABRIEK,
Margriet Thissen, Jacomijn den Engelsen en Leonie van Santvoort kennen elkaar van workshops bij het grafisch atelier Daglicht in Eindhoven. Vanwege overeenkomsten in hun beeldend werk en de gebruikte werkwijzen is het idee ontstaan om samen te werken aan een grafisch project op groot formaat. Deze intensieve samenwerking gedurende een jaar heeft een serie werken op papier opgeleverd die in De Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond wordt gepresenteerd.
Het maximale drukformaat van de pers in het grafisch atelier en de maten van de expositieruimte van de Cacaofabriek zijn uitgangspunt geweest voor deze prenten van 240 x 120 cm.
De werken op papier zijn opgebouwd uit verschillende grafische, teken- en schildertechnieken. Omdat de drie kunstenaars ieder een onderdeel van de prent verzorgen en vanwege de affiniteit met het menselijk lichaam is gekozen voor de titel "Bodyparts".
Iedere kunstenaar levert een beeld aan waar nog ruimte open is voor de anderen om op te reageren. Deze reactie kan heel overwogen zijn of zeer direct en is vaak associatief. Ieder reageert op haar manier met een nieuw beeld, vorm of inhoud op het bestaande. De ruimte die na de eerste opzet overblijft voor de ander kan resulteren in een ondergeschikte bijdrage of een resolute ingreep.
Gezien het feit dat het werk uit meerdere lagen bestaat kan de ander door een volgende druk- of tekenlaag het werk een nieuwe betekenis geven.
Het gebruik van grafische technieken biedt de mogelijkheid om meerdere afdrukken te maken. Hierdoor kan er verschillend op elkaars werk worden gereageerd. De onderlinge wisselwerking is fundamenteel in de gepresenteerde werken. Van een identieke oplage is geen sprake. Het gaat hier om unica grafiek waarbij de techniek dient als beeldend middel.
Terugkerende beeldelementen en motieven zijn spontaan in het werkproces of door eigen voorkeur ontstaan zonder vooraf gestelde thema's.
Hoewel het niet altijd is gelukt om in iedere prent met een eigen beeld aanwezig te zijn is de ideevorming wel gezamenlijk tot stand gekomen. Niet alleen het denken hoe je zelf kan participeren maar ook het aandragen van beeldsuggesties voor de ander is onderdeel van het proces geworden.
De drie kunstenaars hebben het als een uitdaging gezien om consequent te zoeken naar een goede wisselwerking tussen de individuele beeldtaal en om een samenhang te realiseren in de verschillende idee├źn en werkwijzen.


2004 Op het scherp van de snede : the cutting edge
Jacomijn den Engelsen put inspiratie uit wat er in een mensenleven kan gebeuren, alledaags en groots, persoonlijk en toch universeel. Oorlog en de erotiek van het lijden zijn op dit moment de thema's in haar grafiek. Den Engelsen onderzoekt de kracht van documentaire- of krantenfoto's en de klassieke werken van Renaissancekunstenaars als Botticelli en Bellini. Ze isoleert en transformeert. De transformatie van het kwaad blijkt uit het prachtige 'Boekverbranding'; een foto van een nazi die boeken naar de brandstapel draagt wordt een toonbeeld van vlijt en leergierigheid. Geen waarheid is absoluut bij Den Engelsen. Daarom werkt ze graag met schijnbare tegenstellingen en niet alleen inhoudelijk. Ze balanceert tussen licht en donker, afdruk en restvorm, realisme en abstractie. Als het beeld te zacht wordt legt ze het met kleur een raster op van blokken of banen. Als een compositie uiteen dreigt te vallen herstelt ze het evenwicht met druipende verf.

Jacomijn den Engelsen werkt als docent aan De Nieuwe Veste, Breda,

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.