kunstbus
Dit artikel is 22-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacopo della Quercia

Jacopo di Piero della Quercia

Italiaans beeldhouwer, geboren ca.1374 in de omgeving van Siëna - overleden 1438 te Siëna.

Zijn eerste opleiding in de kunst is onbekend; wel weten we dat hij een van de mededingers was voor de uitvoering van de tweede bronzen deur van het Florentijnse Baptisterium, waarvoor zich ook Brunelleschi en Ghiberti hadden opgegeven.
In 1407 beeldhouwde hij de indrukwekkende tombe van Ilaria del Carretto in de kathedraal van Lucca en twee jaar daarna begon hij aan de versiering van de nieuwe fontein te Siëna, de Fonte Gaia (de oorspronkelijke, reeds tamelijk verweerde reliëfs zijn nu in de loggia van het
museum ondergebracht). Voor de doopvont van het Baptisterium aldaar maakte hij, behalve enkele profetenbeelden, het reliëf van Zacharia, aan wie in de tempel de engel verschijnt om hem de geboorte van een zoon, de latere johannes de Doper, aan te kondigen.
jacopo's belangrijkste werk bevindt zich te Bologna aan het hoofdportaal van de basiliek San Petronio: het tympaan met vrijstaande beelden van Maria, zetelend tussen de HH. PetrOnius en Ambrosius en voorts de kleine reliëfs om de deur: daarin staan het scheppingsverhaal, de geschiedenis van Noach en de profeten en Christus' jeugd verhaald. Bijzondere aandacht verdient het prachtige reliëf met de schepping van Eva, vooral ook omdat dit Michelangelo moet hebben geïnspireerd toen hij hetzelfde motief aan het plafond van de Sixtijnse kapel te Rome schilderde; Michelangelo had voor deze geniale beeldhouwer met zijn fijn realisme grote bewondering.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.