kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Aronson

De Amerikaanse kunstenares Jan Aronson studeerde schilderkunst en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van New Orleans (1971) en het Pratt Institute te New York (1973).

In haar 30-jarige loopbaan schilderde zij tot omstreeks 1985 in de stijl van de abstract expressionisten zoals Jackson Pollock en Willem de Kooning.

Een voettocht in de Negev woestijn van Israël bracht haar tot de landschapskunst.

Jan Aronson heeft de hele wereld bereisd: van de Himalaya tot Patagonië, van het Midden-Oosten tot het Caraïbisch gebied, van het noord-oosten tot het westen van de Verenigde Staten. Met haar camera als schetsboek heeft zij bos- en sneeuwlandschappen, zee- en rieviergezichten, bergen en wolken vastgelegd. In die landschapsfoto's vond zij de motieven voor haar kunstwerken die op solo- en groepstentoonstellingen op veel plaatsen in de V.S. te zien zijn geweest.

Aronson zegt over haar werkwijze; 'Ik werk niet buiten zoals de 'plein air'-schilders. De weersgesteldheid in de streken waar ik rondzwerf, maakt dat trouwens moeilijk. Ik gebruik mijn camera om onder een bepaalde hoek mijn onderwerp te fotograferen en dat onderwerp werk ik later in mijn atelier uit. Ik schilder geen reproductie van de foto, maar maak een op zichzelf staand kunstwerk in olieverf, aquarel, pastel of potlood. Al mijn werk - ook dat uit de abstract expressionistische periode - berust op de organische samenhang van compositie, dynamiek en kleur'.

'De recente ontwikkeling in mijn werk is ingegeven door een bezoek dat ik enkele weken na 'nine/eleven'- de ramp die het WTC trof op 11 september 2001 - bracht aan de puinhopen van de Twin Towers. Ik zag een gevel die nog overeind stond, maar aan de achterkant volledig in puin lag. Dat puin had een typische roestbruine kleur. Het beeld is me bijgebleven. In de daaropvolgende herfst was ik op een voettocht in Virginia. Op een bospad zag ik een hoop opgewaaide herfstbladeren die dezelfde roestbruine kleur hadden als het puin van de Twin Towers. Ik heb wat bladeren verzameld en die later op mijn atelier op een zwart laken gefotografeerd. Het is de aanzet geweest van een serie schilderijen , waaraan ik nu bezig ben en die ik als een 'in memoriam' aan de tragedie van de Twin Towers beschouw'..

Het werk van de kunstenares is opgenomen in de vaste collectie van het 'New Orleans Museum of Art'. te New Orleans (de geboorteplaats van Jan Aronson) , in het 'Eiteljorg Museum of Western and Indian Art' te Indianapolis en in belangrijke openbare en privé-collecties.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 26.