kunstbus
Dit artikel is 05-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Baptist Weenix

Jan Baptist Weenix

Nederlands schilder, etser, prentkunstenaar, tekenaar, een der italianisanten, geboren 1621 Amsterdam - overleden voorjaar 1663 in Haarzuilens.

Schilderde dieren, Italianiserende landschappen, portretten, stillevens, genretaferelen, jachtstillevens, architectuur (als genre), interieurs en vooral Italiaanse havens en landschappen.

Naamsvarianten: Giovanni Battista, Weenincks, (de oude), Weenincx, Weeninx, Ratel,

Biografie
De Amsterdamse schilder Jan Baptist Weenix studeerde bij Abraham Bloemaert, Jan Christiaensz. Micker en later bij Claes Moeyaert. Beinvloed door Pieter van Laer,

Amsterdam 1639 - 1642
in 1639 huwelijk met Josijntje de Hondecoeter, de dochter van schilder Gillis d'Hondecoeter.

Rome 1642 - 1647
In 1642 vertrok hij naar Rome, waar hij toetrad tot de 'Bentveughels', een vereniging van Vlaamse en Nederlandse kunstenaars. Ieder nieuw lid van de Bent kreeg een bijnaam. Vanwege zijn manier van spreken werd Weenix 'de Ratel' genoemd.

In Rome werkte Weenix voor paus Innocentius X en kreeg veel opdrachten van kardinaal Pamphili.

Amsterdam 1647 - 1649
Na zijn terugkeer in 1647 was hij gespecialiseerd in het schilderen van Italianiserende landschappen en havengezichten, maar hij maakte ook enkele portretten en stillevens met jachtbuit.Olieverf op doek, 180 x 162 cm
Een ree is aan één poot opgehangen. Zijn maag is opengesneden en zijn ingewanden liggen voor hem op het stenen werkblad. Gezien het straaltje bloed dat van de tafel druipt is het beest opgehangen om te besterven. Een hond en een kat zitten aan weerszijden van het dierenlijk naar elkaar te blaffen en te blazen, ieder hopend op een maaltje.
Zelfverzekerd schilderde Weenix dit grote jachtstilleven dat hij linksonder signeerde. Hij gaf eerst de vormen aan met een tekening en daarna met een doodverflaag. Deze is in de architectuur rechts onbedekt gelaten. Vervolgens maakte hij de schildering, soms in wat pasteuze verf.
Met een laagje groene glacis maakte hij het fluwelen gordijn af. Tijdens het schilderen schoof hij dit gordijn naar rechts om een storende naad in het linnen te verdoezelen.

Weenix vestigde zich van 1649 tot 1656 in Utrecht. Van 1656 tot 1659 was hij woonachtig op kasteel Ter Mey te De Haar, in de omgeving van Utrecht

Sterfplaats en datum: De Haar (Vleuten-De Meern) 1659 - 1661 (Sutton verwijst naar Houbraken die meldt dat Weenix tussen 1660 en 1661 op 39-jarige leeftijd overlijdt. Volgens Briels overlijdt Weenix in 1659. Hij refereert naar de openbare boedel- en faillissementsveiling die 25 april 1659 op kasteel Ter Mey in De Haar plaats vond.)

Zijn zoon Jan Weenix (1640-1719) en zijn neef Melchior d'Hondecoeter waren zijn leerlingen. Zijn zoon Jan Weenix is vooral bekend door zijn decoratieve, gedetailleerde jachtstillevens. ook Nicolaes Pietersz. Berchem wordt wel genoemd als een van zijn leerlingen. Het lijkt echter niet waarschijnlijk; Berchem is een jaar ouder en beiden waren leerling - waarschijnlijk in dezelfde tijd - bij Nicolaes Moeyaert (M. de Kinkelder)

Nagevolgd door Cornelis Cingelaar en Jan Weenix. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.