kunstbus
Dit artikel is 17-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Bertus Heukelom

Jan Bertus Heukelom was een Nederlandse graficus, vooral bekend als één van de productiefste boekbandontwerpers. Hij werd geboren in Amsterdam op 16 februari 1875, en hij overleed in Voorburg op 9 juli 1965.

Hij was een zoon van Jan Bertus Heukelom en Catharina Schrijver.

Heukelom was getrouwd met Margaretha Catharina Pieterse (geb. 5 mei 1876)
Een zoon van het echtpaar was Willem Christiaan Heukelom (geb. 27 maart 1903) deze zoon trouwde op 28 januari 1931 met Maartje Rol (geb. 1 oktober 1903), zij kregen een dochter Margaretha Heukelom (geb. 5 december 1931)

Zijn opleiding ontving Heukelom bij de 'Rijksschool voor Kunstnijverheid' en tussen 1893-1895 bij de 'Rijksacademie van Beeldende Kunsten' aan de Stadhouderskade 86 in Amsterdam. Hij was ook grafiek-docent aan 'Het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs' aan de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam en leraar aan de Quelliniusschool. (Één van zijn bekende leerlingen was Fré Cohen.) Als resultaat van deze opleiding werd Heukelom een bekende kunstschilder, aquarelist, lithograaf, tekenaar, houtsnijder en ontwerper van een grote reeks van boekbanden.

Ongeveer 270 vermeldingen van boekbanden en boekillustraties zijn van Heukelom bekend.

In 1922 woonde Heukelom in Amsterdam in de Generaal Vetterstraat 26 en na 1937 aan de Amsteldijk 80, daarna op de Zandvoortschelaan 229 in Zandvoort en in 1940 in de Leendert Meeszstraat 65 te Haarlem, post Overveen.

Als illustrator en boekbandontwerper werkte Heukelom o.a. voor de volgende uitgevers: W.L. & J. Brusse - Emanuel Querido - S.L. van Looy - G.F.Callenbach - Arbo - De Arbeiderspers, - Nijgh & van Ditmar - F.J. Schalekamp - De Erven Loosjes - A.W. Sijthoff - De Wereldbibliotheek - Ploegsma - A.W. Bruna & Zn. - Amsterdamsche Boek- en Courant Mij - D. Bolle - L.J. Veen - E. & M. Cohen - Cohen en Zoon - Emmering - Tjeenk Willink - Scheltema & Holkema - A. Akkeringa - J.M. Meulenhoff - Dalmeyer - AE. E. Kluwer - Kok - H. Honig - Coene, - P.N. van Kampen - Architectura et Amicitia - Edition Pierre Roger Paris - Bredée - Ned. Ver. voor Ambachts- en Nijverheidskunst - W. Versluys - Vincent Loosjes - Van Holkema en Warendorf - Jul. Hoffmann Stuttgart

Leerlingen van J.B. Heukelom waren onder andere: Piet Hein van Asperen, Estella den Boer, Fré Cohen, Chris van Geel, Albert Klijn en Joop Löbler.

Auteur: Bram Huyser


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 18.