kunstbus
Dit artikel is 07-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan De Cock

Opleidingen
- Afdeling 3D Multimedia, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Hogeschool, Gent, 1999
- autodidact

Disciplines
- cinema / totaal installaties

Tentoonstellingen
1999 Argos, Brussels
2001 Randschade Fig. 4 (Collateral Damage Fig. 4), Playstation, Galerie Fons Welters
2001 Grensland / Randschade figuur 5, Watou,
2002 Randschade figuur 7, SMAK, Gent,
2002 Randschade figuur 9, Galerie Fons Welters, Amsterdam
2003 Art Statement 34, Basel
2003 Kerstin Engholm Galerie, Vienna

2003 "Prijs Jonge Belgische Schilderkunst 2003"

2003 expositie De Appel Denkmal 10 (fase II)
Jan De Cock behoort tot de kunstenaars die zich niet op één discipline toelegt maar grenzen opzoekt tussen de beeldende kunst, fotografie en architectuur. Hij ontwikkelt projecten die een reeks vormen van meerdere 'figuren' waarvan bepaalde facetten terugkomen in volgende werken. Deze omvangrijke modules van onbewerkt hout doen denken aan maquettes. De installaties vertonen een onvoltooid karakter die de omringende ruimte ingrijpend veranderen. De kijker wordt gedwongen te zitten of omtrekkende bewegingen te maken. Sommige installaties zijn alleen te bekijken vanaf een verhoging waardoor telkens één element extra aandacht krijgt.

DENKMAL 10 is een project dat zeven maanden zal beslaan, een periode waarin Jan De Cock (Brussel, 1976) zal werken aan een interactie tussen de ruimte, het werk en de toeschouwer. De start wordt gemaakt met een solopresentatie van slechts tien dagen waarin het hele gebouw tot zijn beschikking staat. De constructies die gedurende deze 10 dagen te zien zijn, vormen tevens het beginpunt voor de cibachromes - foto's van fragmenten van zijn werk op lichtbakken - die hij op een later tijdstip in het gebouw zal plaatsen. Samen met een semi-permanente installatie vormen zij dan de achtergrond voor de werken van andere kunstenaars die in de loop van dit jaar getoond worden.

2004 Denkmal 4, Kunsthalle, Düsseldorf
2004 Denkmal 1A, Luis Campana Gallery, An der Schanz 1A, Köln
2004 Denkmal 9, Henry van de Velde Universiteitsbibliotheek, Rozier 9, Gent 2004, monumentale houten modules in de boekentoren van Henry Van de Velde.
2004 Denkmal 47, Stella Lohaus Gallery, Antwerpen

2005 Galerie Fons Welters
Solotentoonstelling van Jan de Cock
De Cock toont een serie lichtbak-triptieken die gemaakt zijn van een installatie die hij heeft getoond tijdens Manifesta 5 in San Sebastian.

2005 Jan de Cock maakt kunstwerk voor Tate Modern
Na Luc Tuymans pakt het vermaarde Londense Tate Modern dit jaar opnieuw uit met een Belgische kunstenaar. In september 2005 is installatiemaker Jan De Cock aan de beurt.

Anne-Mie Van Kerckhoven: "Als je op jonge leeftijd al overmatige aandacht krijgt, kun je de capaciteit om in de diepte te groeien verliezen. Je dreigt op korte termijn op te branden in een kunstwereld die groter is dan vroeger, maar ook steeds vlugger naar nieuw talent op zoek gaat. Het is niet makkelijk om je daarin staande te houden als je werk fond mist." Jan De Cock (°1976) beschouwt ze als een apart geval. "Ik was promotor van zijn afstudeerproject op de afdeling 3D aan de Hogeschool Gent. De Cock is altijd een turbojongen geweest, de Bruce Lee van de kunst als je het mij vraagt. Hij doet het op zijn manier." De Cocks opgang is zo mogelijk nog steiler dan die van Claerbout. September 2005 moet een eerste pril orgelpunt worden: hij timmert tegen dan een nieuwe houtsculptuur in de Londense Tate Modern. "Hij is een van onze meest beloftevolle kunstenaars, maar ik hoop dat hij op termijn leert vertragen", overweegt Pirotte. "Je ziet nu al een herhaling van zijn concept. Dat is het gevaar van veel belangrijke tentoonstellingen maken." De turbojongen laat het niet aan zijn hart komen. "Een kunstenaar die met een zekere genialiteit en in een zekere traditie werkt, kan niet opbranden. Zijn inspiratie is onuitputtelijk. Als meester-betekenaar kan ik scheppen. Punt uit", stelt De Cock ferm. "Tenzij ik mijn armen en mijn benen breek, of een kilo mosterdgas moet slikken, komt het allemaal goed." Jan De Cock - Repromotion
Lokatie : Bozar - Paleis voor schone kunsten in brussel, brussel, belgie

Websites:
. 'Jan de Cock: Repromotion' (http://d-sites.net/nederlands/jandecock.htm)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.