kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Frydrych

Jan Frydrych (1953)

Tsjechische glaskunstenaar,

Frydrych is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Tsjechische kunstenaars van wie wereldwijd zijn optische glasobjecten worden geƫxposeerd. Zijn sculpturen kenmerken zich door hun geometrische vormgeving, met vaak een architectonische inslag. Door het toepassen van uiterst dunne platen blauw glas die hij in zijn objecten verlijmt ontstaan verrassende kleureffecten.

Optisch glas wordt in zijn handen bewerkt tot objecten met een absolute perfectie en van een grote schoonheid. Optisch glas is de verzamelnaam voor alle glas dat een zo'n grote zuiverheid heeft dat het licht ongebroken doorlaat. De kunstenaar kan het ruwe materiaal niet zelf produceren. Er zijn wereldwijd enkele fabrieken die zich toeleggen op de productie van optisch glas in alle mogelijke specificaties. De kunstenaar koopt daar zijn materiaal en bewerkt het in zijn eigen studio. Op horizontaal liggende, draaiende slijpschijven slijpt en polijst hij zijn objecten. Dat klink eenvoudiger dan het is. Er is maar een handjevol kunstenaars dat in staat is om vrij uit de hand deze perfecte wijze van slijpen en polijsten toe te passen.

Blauw is voor Jan Frydrych de kleur van de vrijheid. Al sinds de fluwelen revolutie van 1989 gebruikt Frydrych de kleur blauw in zijn objecten. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.