kunstbus
Dit artikel is 20-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Lodewijk Jonxis

Utrechtse schilder, miniatuurschilder, geboren 9 april 1789 Utrecht, overleden 15 februari 1867 Utrecht. Jonxis schilderde genretaferelen, figuurstukken en portretten, soms in miniatuur, ook zijn er litho's van hem bekend.
Portret van mr. W.G. van Dijk (1791-1855)
Toeschrijving: Jan Lodewijk Jonxis
Datering ca. 1850 (1845 - 1855)


Jan Lodewijk Jonxis maakt deel uit van een kunstenaarsfamilie die in de eerste helft van de 19de eeuw een belangrijke rol speelde in de Utrechtse kunstwereld. Zijn vader Pieter Hendrik was tekenaar en graveur, net als zijn broer Pierre Etienne Lambert. Zijn zoon en leerling Pieter Hendrik Lambert schilderde landschappen en stadsgezichten.

Zelf kreeg Jan Lodewijk Jonxis zijn schilderlessen van de Utrechtse portrettist L.F.G. Van der Puyl.

Voor Utrecht was Jonxis van bijzonder belang omdat hij vanaf 1821 gedurende 45 jaar directeur en tekenonderwijzer was van de Utrechtse Stadstekenschool. Zijn bekendste leerlingen waren Johannes Warnardus Bilders en J. van Liefland.

In 1828 maakte hij een reis naar Parijs.Jonxis, Jan Lodewijk, De muziekles, 1825
Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop

De Muziekles
Op 'De Muziekles', staat een jonge vrouw met haar gitaarleraar afgebeeld. Gezamenlijk bestuderen zij de partituur die voor hen op tafel op een lessenaar ligt. Karakteristiek voor het werk van Jonxis is de grote aandacht voor de stofweergave. Ook dit schilderij valt op door de zorgvuldige wijze waarop de zijden jurk van de jonge vrouw is uitgebeeld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.