kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Lodewijk JonxisPortret van mr. W.G. van Dijk (1791-1855)
Toeschrijving: Jan Lodewijk Jonxis
Datering ca. 1850 (1845 - 1855)


Utrechtse schilder, miniatuurschilder, geboren 9 april 1789 Utrecht, overleden 15 februari 1867 Utrecht

Jonxis schilderde genretaferelen, figuurstukken en portretten, soms in miniatuur, ook zijn er litho's van hem bekend.

Jan Lodewijk Jonxis maakt deel uit van een kunstenaarsfamilie die in de eerste helft van de 19de eeuw een belangrijke rol speelde in de Utrechtse kunstwereld. Zijn vader Pieter Hendrik was tekenaar en graveur, net als zijn broer Pierre Etienne Lambert. Zijn zoon en leerling Pieter Hendrik Lambert schilderde landschappen en stadsgezichten.

Zelf kreeg Jan Lodewijk Jonxis zijn schilderlessen van de Utrechtse portrettist L.F.G. Van der Puyl.

Voor Utrecht was Jonxis van bijzonder belang omdat hij vanaf 1821 gedurende 45 jaar directeur en tekenonderwijzer was van de Utrechtse Stadstekenschool. Zijn bekendste leerlingen waren Johannes Warnardus Bilders en J. van Liefland.

In 1828 maakte hij een reis naar Parijs.Jonxis, Jan Lodewijk, De muziekles, 1825
Collectie Centraal Museum, Utrecht; aankoop
Image & copyrights CMU


Centraal Museum koopt 19de-eeuws schilderij op Marktplaats.nl
Het Centraal Museum Utrecht heeft op Marktplaats.nl voor € 2500 een schilderij van de Utrechtse schilder Jan Lodewijk Jonxis (1789 - 1866) aangekocht voor de collectie Oude Schilderkunst. Het betreft het schilderij 'de Muziekles' uit 1825. Het schilderij vormt een bijzondere aanvulling op de collectie Oude Schilderkunst van het Centraal Museum, waarvan tot nu toe al vier schilderijen van Jonxis onderdeel uit maakten.

Het is voor het eerst dat het Centraal Museum een stuk voor de collectie via de particuliere veilingwebsite Marktplaats.nl verwerft. De nieuwe aanwinst werd enkele weken geleden via Marktplaats te koop aangeboden door kunsthandelaar Harald Reitz uit Amsterdam. Via een tip van een particulier kwam het Centraal Museum dit aanbod op het spoor.
De Muziekles
Op het aangekochte schilderij, getiteld 'De Muziekles', staat een jonge vrouw met haar gitaarleraar afgebeeld. Gezamenlijk bestuderen zij de partituur die voor hen op tafel op een lessenaar ligt. Het schilderij is gesigneerd en gedateerd en zit nog in zijn originele lijst. Van Jan Lodewijk Jonxis heeft het museum tot nu toe vier portretten en één genrestuk in de collectie. Dit nieuwe genrestuk is een bijzondere aanvulling op de collectie.

Karakteristiek voor het werk van Jonxis is de grote aandacht voor de stofweergave. Ook de nieuwe aanwinst valt op door de zorgvuldige wijze waarop de zijden jurk van de jonge vrouw is uitgebeeld.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 804.