kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Mostaert

Jan Mostaert (ca 1475 - ca 1555), Noord-Nederlands schilder en tekenaar uit de renaissance, bracht het grootste deel van zijn leven in Haarlem door.

Zijn werk kenmerkt zich door een subtiel kleurgebruik en hoekige bewegingen van de figuren. Schilderde naast bijbelse onderwerpen voortreffelijke portretten. Mostaerts werk sluit eerder aan bij de hoofse schilderkunst van de 15e eeuw dan bij het romanisme uit de zelfde tijd.

Naamsvarianten: Master Of Oultremont, Jehan Masturd, Jan Mostertsoen, Joannes Sinapius,
Adriaan Isenbrandt leefde van rond 1500 tot 1551 te Brugge. Tot in 1902 dacht men dat hij en Jan Mostaert dezelfde persoon waren. Vermoed wordt dat hij ook te Antwerpen vertoefde, omdat er duidelijke invloeden lijken van de Antwerpse School. Zijn werk was echter vooral door Gerard David beïnvloed, Hij overtrof deze echter wat betreft kleurgebruik: hij verbond vlammend rood harmonisch met groen en vele tussentinten. Hij leidde een succesvol atelier, en had heel wat schilders in dienst. Dit leidde echter niet tot grote uniformiteit.

Geboorteplaats/datum Haarlem 1465 - 1485 ca 1475

Sterfplaats/datum 1555 - 1556 ca 1555-1556

Zijn stadgenoot Geertgen tot Sint Jans leidde hem op tot schilder. Ook werd hij beinvloed door Rogier van der Weyden.

Mostaert trouwde in 1498 te Haarlem en kocht daar een huis.

De landvoogdes Margaretha van Savoye (Margaretha van Oostenrijk) in Mechelen stelde Mostaert in 1521 aan als 'peintre d'honneur'. ('Ereschilder' was in dit geval waarschijnlijk niet meer dan een titel. Er is geen spoor gevonden van werkzaamheden van Mostaert aan het hof in de Zuidelijke Nederlanden.)

In 1549 werkte hij aan het hoofdaltaar van de Grote Kerk van Hoorn.

Mostaert werd zo'n 80 jaar. Hij stierf in 1555 of 1556 in zijn geboorteplaats.

Zie Lexicon Rijksmuseum Amsterdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.