kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Roëde

Schilder, auteur, dichter, illustrator, glasschilder, geboren 13 juni 1914 Groningen - overleden 30 juni 2007.

Roëde maakte niet alleen schilderijen maar ook gedichten, verhalen, illustraties en glasobjecten. Zijn onderwerpen zijn eenvoudig, dicht bij huis te vinden en handelen niet over ingewikkelde problemen. De realiteit bestaat bij de gratie van het moment. De Zen-filosofie is in het leven van Jan Roëde van grote betekenis.

Biografie
Jan Roede, zoals hij aanvankelijk heette, werd geboren in Groningen, maar groeide op in Den Haag. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie. Een van zijn eerste werken was het omslagontwerp van de eerste bundel van Simon Carmiggelt (1940).

Na de oorlog speelde Roëde een niet opvallende maar wel constante rol in de wereld van de Haagse beeldende kunst. Zijn stijl ontwikkelde zich van abstracte composities van vlakken en losse lijnen, naar voorstellingen die bestaan uit tegen elkaar aan liggende kleurvlakken die zonder contour tegen elkaar liggen. Deze weg liep via spontane schilderingen met omkaderde vlakken die aan kindertekeningen doen denken.

In 1948 in Parijs verfranste hij zijn naam tot Roëde.

Jan Roëde was lid van de vermaarde Posthoorngroep (1956-1962). Hij exposeerde al vroeg in Parijs en Stockholm, bij de Posthoorn en later in het Gemeentemuseum en het Cobramuseum in Amstelveen.

Ook in de hoofdstad werd zijn talent onderkend. De mannen van Cobra nodigden hem zelfs ooit uit zich bij hen aan te sluiten. Maar hij deed het niet. Roëde zei over deze episode in de Haagsche Courant (2003): 'Ze konden wel schilderen hoor, daar in Amsterdam, maar niet zoals ik, haha.' De Amsterdammers stonden hem niet aan. 'Te luidruchtig, te proleterig, sorry.' In tegenstelling tot het fanatieke idealisme en de dikke verflagen van Cobra kiest Roëde voor een spel van kleur en compositie in de traditie van de Franse meesters, aangebracht in dunne, haast transparante lagen.

De kunstschilder Jan Roëde is woensdag 30 juni 2007 op 92-jarige overleden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.