kunstbus
Dit artikel is 13-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van de Capelle

Nederlandse schilder (1624 - 1679 in Amsterdam).

Cappelle was één van de belangrijkste Nederlandse zeeschilders van de 17e eeuw. Op zijn zeestukken beeldde Jan van de Cappelle veelal scènes in morgen- of avondlicht af op een rustige zee of in een brede riviermonding.
Van minder belang zijn de kleine dorpsidyllen en de winterlandschappen van Jan van de Cappelle.

Het werk van deze kunstenaar is zeldzaam. Zijn beste werken zijn te vinden in de National Gallery in Londen en verder het Slot Belvedere in Wenen, de Gemäldegalerie in Berlijn en het Rijksmuseum in Amsterdam. Werk van Jan van de Cappelle, die met Willem van de Velde wordt beschouwd als de belangrijkste marineschilder van de 17de eeuw, is betrekkelijk zeldzaam.

Biografie
Jan van de Cappelle was de zoon van een lakenhandelaar, een zaak die hij overnam van zijn vader.

Hij zou autodidact zijn, maar andere bronnen noemen Albert Cuyp als zijn leermeester. Hij bestudeerde onder meer tekeningen van Simon de Vlieger.

Zeegezicht met schepen, omstreeks 1660, doek 88.5x113.5cm, Mauritshuis
Het Zeegezicht met schepen heeft een voor de kunstenaar karakteristieke compositie, waarbij schepen van verschillende aard en grootte in groepjes bijeen liggen. Het geldt algemeen als een van de meesterwerken van de schilder.
Nederland is van oudsher een land van water, licht en heldere luchten. Meer dan welke andere 17de-eeuwse kunstenaar is het de marineschilder Jan van de Cappelle geweest die dit beeld heeft vastgelegd. Zijn Zeegezicht met schepen toont een bijna rimpelloos water met grotere en kleinere schepen, alleen of in groepjes, onder een zilvergrijze, bewolkte hemel. Het is er vrijwel windstil, de zeilen van de schepen hangen slap. De vochtige atmosfeer boven het water is door de schilder in koele zilveren tinten weergegeven, terwijl de schepen en de wolkenformaties weerspiegeld worden in het gladde wateroppervlak. Hoewel het de schilder in de eerste plaats leek te gaan om de totaalindruk van zijn voorstelling, heeft hij veel zorg besteed aan de weergave van de schepen en de bedrijvigheid daarop. Zeelui zijn in de weer met hun schepen en hun vracht, ze roken een pijpje of zijn met elkaar in gesprek. Van de Cappelle wist die landerige, afwachtende stemming prachtig vast te leggen.
In deze details heeft Van de Cappelle zich uitgeleefd in een zorgvuldige keuze van kleuren: naast enkele rode en witte accenten heeft hij oneindig veel gradaties van bruin en oker toegepast.

Jan van de Capelle overleed in 1679 in Amsterdam. Jan van-de Cappelle zal vermoedelijk in de eerste plaats 'carmosynverwer' geweest zijn en daarnaast ook nog schilder. De lakenververij van zijn vader zette hij succesvol voort. Bij zijn dood liet hij, naast een behoorlijk vermogen, een verzameling van tweehonderd schilderijen en zesduizend tekeningen na.

Websites: www.elseviermaandschrift.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 53.