kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van der Ploeg

Nederlandse kunstenaar, geboren in 1959 te Amsterdam.

Opleiding
1980-1982 Rietveld Academie Amsterdam
1982-1983 Croydon College of Art London
1983-1985 Rijksakademie Amsterdam

Van der Ploeg manifesteert zich de laatste tijd vooral als uitvoerder van muurschilderingen in huiselijke situaties dan wel van grootschalige projecten. Een voorbeeld van een monumentaal project van van der Ploeg is de zijgevel van pakhuis Argentiniƫ aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Daarnaast maakt van der Ploeg schilderijen die het zelfde karakter hebben als zijn muurschilderingen. Van der Ploeg is tevens bekend als galeriehouder van Galerie PS aan de Leidskade te Amsterdam.

De schilderingen die Jan van der Ploeg wereldwijd op zowel binnen- als buitenmuren aanbrengt zijn feitelijk tweedimensionaal. Zonder gebruik te maken van perspectief heeft het werk echter een sterke ruimtelijke werking. Architectonische details als ramen, deuren en lijsten worden veelal in het werk opgenomen. Dit benadrukt de driedimensionale werking geeft het werk een sculpturaal karakter.

Jan van der Ploeg wil in zijn abstracte muurschilderingen een complexe gedachte zo helder mogelijk verbeelden. De tape en sjablonen die hij daarbij gebruikt helpen hem niet alleen het toeval uit te bannen en vlijmscherpe lijnen en rondingen te maken; ze begrenzen ook de mogelijkheden en dwingen hem zo meer tot de essentie te komen. Een helder beeld is niet per definitie simpel.Den Haag sculptuur 2007 - Grip, 2007 (8 x 6 m, hout, verf) (Jan van der Ploeg: "'Grip' is een thema wat ik al jaren hanteer in mijn werk en in de muurschilderingen in het bijzonder. 'Grip' gaat over plaatsbepaling en oriƫntatie, van mijzelf als kunstenaar, maar ook van de toeschouwer, dichtbij en veraf. De vertekening zal zo zijn dat het rechthoekige, diagonaal geplaatste vlak van een afstand als vierkant wordt ervaren. De compositie met de 3 'Grips' past zich als vanzelf aan bij dit perspectief. Interessant vind ik het idee dat mijn werk vanuit de lucht zichtbaar is en eventueel waargenomen kan worden vanuit een satelliet. "

Grip-muurschilderingen.
Dit motief, in de vorm van een horizontale rechthoek met afgeronde hoeken, is afkomstig van de handgrepen van kartonnen verhuisdozen. Voor Jan van der Ploeg is het van belang dat het hier gaat om een kant en klare en herkenbare vorm, die hij zonder wijzigingen in zijn schilderkunstige werk kan verplaatsen. Een readymade met de visuele impact van een logo of -meer informeel- de tags die graffiti-spuiters bij wijze van handtekening in de openbare ruimte achterlaten. Voor de kunstenaar is verder van belang dat het woord Grip zowel in het Nederlands als in het Engels dezelfde betekenis heeft en daardoor overal ter wereld gebruikt kan worden.

Naast de Grip zijn er verschillende andere groepen en series muurschilderingen ontstaan met motieven als Wave, Balls, Strip, Staff, 6-PACK, Wall-Painting en On/Off. Deze op zich eenvoudige motieven in een beperkt maar krachtig kleurpalet weet Van der Ploeg in een schijnbaar onuitputtelijke variatie te benutten. Formaat, kleur en compositie van de Grips en andere motieven worden op steeds andere wijze toegepast en hebben op iedere andere locatie een geheel eigen karakter. De matte verzadigde kleuren waarin de schilderingen worden uitgevoerd contrasteren of worden juist geneutraliseerd door er zwart of wit tegenover te stellen.

Websites: www.gerhardhofland.com, www.galeriewest.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.