kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan van Huysum

Jan van Huysum (1682-1740)

Naamsvarianten: Jan van Huijs, Huijsum, Huys. (De naam Jan van Huys is waarschijnlijk gebaseerd op een foutief gelezen signatuur)
Noord-Nederlands (vóór 1775) schilder, tekenaar.
Onderwerp: landschappen, Italianiserende landschappen, stillevens, bloemstillevens, vruchtenstillevens, dieren, architectuur (als genre)
Geboorteplaats/datum Amsterdam 15-05-1682, Sterfplaats/datum Amsterdam 07-02-1749.

Leerling van Justus van Huysum (I),
Leraar van Willem Robart,
Nagevolgd door Johann Baptist Drechsler, Johan Laurentz Jensen, Otto Didrik Ottesen,
Invloed op Monogrammist A.v.B. (Noordelijke Ned. 18de; Stillevens), Emmanuel Fries, Antoine Berjon, Nicolas Tournier, Anne Vallayer-Coster, Pierre Joseph Redouté, Caspar Arnold Grein, James Hewlett, Balthasar Denner, Claudius Ditlev Fritzsch,

Zijn hele leven woonde de schilder Jan van Huysum in zijn geboorteplaats Amsterdam. Hij werd opgeleid door zijn vader Justus, die bloemstukken en interieurdecoraties schilderde. Het verhaal gaat dat Van Huysum een nogal teruggetrokken leven leidde en niemand in zijn atelier liet uit angst voor plagiaat.

Na zijn opleiding bij zijn vader begon hij met heroische (arcadische ) landschappen in Italianiserende trant.

Van Huysum is vooral bekend als de schilder van uiterst realistische bloemstillevens. Bijzonder is dat zijn bloemstillevens, waarin insekten de vanitasgedachte voorstellen, meestal asymmetrisch van compositie zijn en tegen een lichte achtergrond zijn geplaatst, meestal op een stuk marmer of iets dergelijks gezet. Veel van zijn werk is in clair-obscur gehouden.
Het was ook vooral zijn faam als stillevenschilder, die Van Huysum een internationale cliëntèle bezorgde. Van Huysum was in de 18de- eeuw de beste betaalde en meest gewilde schilder in Europa. Zijn schilderijen sierden de wanden van menig vorstenhuis. Daardoor zijn ze verspreid over de wereld in belangrijke museumcollecties terechtgekomen.

Jan van Huysum was de schilder die de 17de-eeuwse traditie in de stillevenschilderkunst revitaliseerde en een krachtig eigen gezicht gaf. Als een ware schepper bracht hij het genre opnieuw tot bloei, reden voor zijn tijdgenoten om hem 'de Fenix der bloemschilders' te noemen. Eigenlijk is de term 'stilleven' voor zijn schilderijen niet terecht want de levende natuur en de sensualiteit spat van zijn werken af. Zijn schilderijen zijn van dusdanige kwaliteit dat kunstkenners Van Huysum tot de top rekenen.

'Een verheven naem'
De Amsterdamse familie Van Huysum behoort tot de vele schildersfamilies die de Nederlandse kunstgeschiedenis rijk is. Achter de signatuur J. van Huysum kunnen vele namen schuil gaan: behalve van Jan ook die van zijn vader Justus, zijn broers Justus II en Jacob en van zijn halfbroer Joshua. Daarnaast staan ook zijn halfbroer en -zus Michiel en Maria van Huysum in de literatuur als kunstschilder bekend. De kinderen leerden het vak van hun vader. Justus van Huysum is vooral bekend om zijn bloemstukken hoewel hij bijna alle genres beoefende. In tegenstelling tot zijn vader koos Jan er na zijn huwelijk in 1704 voor om zich te specialiseren. Hij had gezien dat Justus' aanpak '…wel een dagelyksche winst gaf, maer hem den weg niet baende om een verheven naem te verkrygen.' . Voortaan legde Jan zich uitsluitend toe op het schilderen van landschappen en bloem- en fruitstukken. Hij tekende en schilderde in het voorjaar en de zomer bloemen uit zijn eigen tuin. Daarnaast ontving hij materiaal van kwekers in Haarlem.

Bronnen: RKD Images , Zie Lexicon Rijksmuseum Amsterdam

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.