kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Victors

Noord-Nederlands (vóór 1775) schilder, tekenaar genrekunst, herbergscènes, portretten, religie en boeren.

Naamsvarianten: Johan/Johannes Victoor/Victoors/Victor

Geboorteplaats/datum Amsterdam 1619, gedoopt op 13 juni 1619
Sterfplaats/datum Oost-Indië (Indonesië) 1676 - reist 12-1676 als 'ziekentrooster' in dienst van de OIC naar Oost-Indië en sterft daar.

Algemeen wordt aangenomen dat Jan Victors leerling van Rembrandt was in de tweede helft van de jaren 1630. Zijn vroegste gedateerde schilderijen stammen uit 1640 (zie Sumowski dl 4, nrs 1726, 1785 en 1811). Er bestaan geen 17de eeuwse documenten die een verblijf in Rembrandts werkplaats ondersteunen. De vroegste vermelding betreft een Haarlemse inventaris uit 1722, waarin de volgende vermelding staat: 'Een mans portrait door Bol of Fictor, de beste discipelen van Rembrandt' (zie literatuur: Biesboer 2001).

Het kleden der wezen in het Diaconieweeshuis, ca. 1657
Door de pestepidemie van 1654-1655 was het aantal wezen in Amsterdam enorm gestegen. In 1657 werd daarom aan de Amstel, bij de Zwanenburgwal, het weeshuis van de Gereformeerde kerk geopend. De opening van dit weeshuid stond niet op zichzelf. Om de kinderen die niet in andere tehuizen terecht konden opvang te bieden, stichtten verschillende geloofsgemeenschappen hun eigen weeshuis. Wellicht heeft Victors zijn opdracht gekregen ter gelegenheid van de opening van het Diaconieweeshuis in 1657. Opvallend van deze twee schilderijen van Victors is, dat niet de bestuurders maar alleen de inwoners van het weeshuis zijn afgebeeld. Uit een grote legkast wordt kleding verstrekt aan de weesmeisjes: de zwarte lakense kleding ligt opgestapeld. Links kijkt een vrouw toe. Het is waarschijnlijk de Binnenmoeder, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het weeshuis. zie www.ahm.nl/collectie

RKD Images

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.