kunstbus
Dit artikel is 04-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Janez Bernik

Joegoslavisch abstract schilder en grafisch kunstenaar, geboren 6 september 1933 in Gunslje, bij Ljubljana.

Bernik beperkte zich in zijn vroege werk tot abstracte structuren. Later wamen letters in reliëf in het middelpunt van zijn werk te staan. Janez Bernik is bij uitstek een exponent van de groep der Lettristen en een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Grafische School van Ljubljana.

In Ljubljana studeerde hij tot 1955 aan de kunstacademie, om vervolgens zijn studie bij J. Frienlaender in Parijs te voltooien.

Sloveense schilderkunst na 1945
Na 1945 kent Slovenië een periode van grote creativiteit. Hoewel de grafische kunsten een van de parels van de Sloveense cultuur zijn, hoeft de schilderkunst daar niet aan onder te doen. Na 1945 kiezen de kunstschilders doelbewust voor de weg van de moderniteit, zowel door de lokale tradities te integreren als door er zich definitief van te bevrijden en zich te verankeren in het Europa van de Cultuur.

Drago Trsar, Andrej Jemec en Janez Bernik maakten opgang in de jaren 1960, als deel van een generatie die vooral het modernisme consolideerde. Het tijdperk was getekend door een strijd voor artistieke vrijheid in Slovenië. Alle drie maakten ze ook deel uit van de Groep 69 (die naam verwijst naar het jaar van oprichting van de groep) in Joegoslavië.
Bernik raakte vooral bekend in Slovenië en de rest van de Balkan door de symbolistische aanpak van zijn schilderijen. Hij gebruikt en hergebruikt symbolen die doorheen zijn hele carrière in voortdurend transformerende vormen terugkomen. Zijn werken tonen letterlijk zijn stem, in de vorm van tekens, letters en woorden.
De beeldhouwer Drago Trsar portretteerde voornamelijk groepen van figuren. Hij onderzoekt in zijn sculpturen de invloed die de figuren op mekaar uitoefenen. Zo probeert hij de dynamiek van de sociale maatschappij te vatten in zijn werk. Eind jaren 1950 gooide hij daardoor hoge ogen met zijn afbeelding van betogers.
Andrej Jemec' schilderijen vallen vooral op door het heldere en levendige kleurenpalet. Hij speelt met erg expressieve uitbarstingen van kleur of sterke clair-obscureffecten. Zijn werk oogt misschien chaotisch, maar staat bol van symboliek en suggestie. (Slovenië: Speelse oneindigheid (www.brusselnieuws.be))Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.