kunstbus
Dit artikel is 16-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jankel Adler

In het werk van de Poolse schilder en graveur Jankel Adler (geboren 26-7-1895 Tuszyn bij Lódz, gestorven 25 april 1949 Aldbourne (Londen)), hebben de joodse tradities altijd een belangrijke rol gespeeld. Zijn werk, dat aanvankelijk sterk symbolisch geladen was met grote figuren op een achtergrond van zand, evolueerde steeds meer naar het abstracte. Hij heeft nooit abstract geschilderd, maar verkoos wel streng geordende figuurcomposities. Zijn werk is vaak figuratief, met sterke omtrekken, en kubistisch van inslag. Stilistisch werd hij sterk beïnvloed door Pablo Picasso en Fernand Léger.Biografie
Jakub Adler werd geboren in Polen uit joodse ouders. Hij werd door zijn ouders Jankel genoemd en hijzelf hield die naam aan in zijn verdere leven.

Jankel Adler begint zijn opleiding als grafisch kunstenaar in 1906. In 1912 startte hij als leerjongen bij zijn oom in Belgrado, die graveur was. Hij maakte in die periode verscheidene reizen door de Balkan.

Na deze ambachtelijke opleiding richtte hij zich op de schilderkunst en begon hij in 1914 een opleiding aan de kunstnijverheidsschool (Kunstgewerbeschule) in Barmen, Duitsland, bij Gustav Wiethüchter (Duitsland, 1873-1946, kunstvriend van Christian Rohlfs) .

Na de Eerste Wereldoorlog reisde hij nog vaak tussen Polen en Duitsland, maar uiteindelijk vestigde hij zich in 1922 in Düsseldorf. Adler werkt daar met Max Ernst en Campendonk. In deze periode ontmoet hij Klee en werd bevriend met Otto Dix. Beide schilders oefenden een belangrijke invloed uit op Adlers werk.In 1928 kreeg hij voor Katten de gouden medaille van de tentoonstelling Deutsche Kunst

In 1926 werd Adler lid van de Rheinische Sezession. Het jaar daarop, in 1927, kreeg hij de opdracht om het planetarium van Düsseldorf (dat tijdens de oorlog was verwoest) te beschilderen.

In 1931-33 heeft Adler een leerstoel aan de Kunstacademie van Düsseldorf.

Brengt zijn werken in veiligheid in Polen voor de Nazi's.

In 1933 voerde hij samen met enkele bevriende kunstenaars campagne voor het communisme en tegen het nationaal-socialisme gedurende de verkiezingen voor de Rijksdag. Uiteindelijk vluchtte hij, op aanraden van zijn vrienden, in datzelfde jaar uit Duitsland omdat hij daar als jood bedreigd werd.

Jankel Adler vestigde zich te Parijs, waar hij een andere grote invloed leerde kennen: de schilder Pablo Picasso

Hij heeft zijn eerste grote tentoonstelling, gevolgd door andere in Italië, Tsjechoslowakije en de Sovjet-Unie. Onder invloed van zijn joodse achtergrond ontwikkelt hij een welhaast religieuze, mystieke lyriek.

In de periode 1935-1937 verbleef Adler weer in Polen.

In 1937 maakt hij in Cagnes-sur-Mer kennis met Picasso.

Adler sloot zich in 1940 vrijwillig aan bij het Poolse leger, maar moest daaruit ontslag nemen wegens een hartziekte.
Hij werd vanuit Duinkerken naar het Verenigd Koninkrijk gescheept en vestigde zich in eerste instantie in Glasgow, Schotland en vervolgens tot aan zijn dood in 1943 in Aldbourne bij Londen, in een studio in Bedford Gardens. Daar vormde Adler als het ware de link tussen de Europese avant-garde en een reeks jonge Britse kunstenaars zoals Keith Vaughan, Prunella Clough, Benjamin Creme, Michael Ayrton (1921-1975) en de toneelauteur Dylan Thomas.

Tijdens de jaren '40 werd zijn werk tentoongesteld in Londen, Parijs en New York. . . .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.