kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Atlan

Jean M. Atlan

Affiche Galerie Bing 1959

Joods-Franse schilder van Algerijnse afkomst, geboren 23 januari 1913 Constantine, Algerije - overleden 12 februari 1960 Meudon, Parijs.

Jean-Michel Atlan schilderde aanvankelijk in een heftig expressieve stijl. Later beeldde hij mythologische figuren uit in een vegetatieve wereld.
De symbolische stijl van Jean Atlan verwijst naar de primitieve kunst van precolumbiaanse en Afrikaanse culturen en maakt hem tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Ecole de Paris. Later sluit hij zich ook aan bij de CoBrA groep.

Zijn werk staat bekend om het gebruik van pasteltinten, waarbij de kleurvlakken met dikke zwarte lijnen zijn omrand waardoor de luminescentie wordt versterkt. Er is een duidelijke invloed van Cobra te zien, maar Atlan behield altijd een eigen stijl.

Biografie
Jean Atlan verhuist in 1930 naar Parijs en studeert tot 1934 filosofie aan de Sorbonne, waar hij later ook les gaf. Hij verkeerde in politiek ge├źngageerde studentenkringen.

In 1941 maakt Jean Atlan zijn eerste gedichten en tekeningen.

Na de Duitse inval in Frankrijk moest Jean-Michel Atlan zijn baan opgeven. Van 1942 tot 1944 zit Atlan gevangen vanwege deelname aan het Franse verzet, waarna hij onderdook in een psychiatrische kliniek waar hij begon te dichten, schrijven, tekenen en schilderen.

In 1944 keerde hij terug naar Parijs waar hij in dat zelfde jaar zijn eerste tentoonstelling in galerie L'Arc-en-Ciel had. Hij begint aan zijn eerste abstracte schilderijen.

1945 Deelname aan de Salon des Surindependants. Zijn volledige oeuvre wordt aangekocht door Gertrude Stein.

In 1946 exposeert hij samen met schilders als George Braque en Henri Matisse. In dat jaar ontmoette hij Asger Jorn en sloot zich aan bij de Cobra-groep. Zijn atelier werd een ontmoetingsplaats voor Cobra leden in Parijs. Stilistisch bleef hij wel zijn eigen gang gaan.

Het werk van Jean-Michel Atlan was te zien op de tentoonstellingen van de cobra-groep in Amsterdam (1949) en Luik (1951). In de jaren vijftig was zijn werk te zien in vele musea in Frankrijk en andere landen.

Jean-Michel Atlan overleed in 1960 in Parijs.

In 1963 en 1980 was een grote tentoonstelling van Atlan te zien in het museum voor moderne kunst in Parijs.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 23.