kunstbus
Dit artikel is 03-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean de Bondol

Vlaams schilder, miniaturist en ontwerper van kartons voor wandtapijten uit de gotiek, geboren in Brugge; aantoonbaar actief in Parijs tussen december 1368 - maart 1381. Het laatste spoor van hem dateert van maart 1381.

Jean de Bondol (ook Jan, Jean, Jean de, Bandol, Bondolf, Bandolf (van Brugge) of Hennequin de Bruges) was sinds 1368 hofschilder van koning Karel V van Frankrijk.

Zijn stijl combineert de hoofse schilderkunst van de Fransen met het realisme van de Vlamingen, hetgeen vooral tot uiting komt in zijn observatie van figuur en landschap en in de kracht van zijn kleuren.

De Apocalyps van Angers
Beroemd zijn de tapisserieontwerpen en -patronen die hij tussen 1376-79 in opdracht van de broer van de koning Karel V, de hertog van Anjou (Louis d'Anjou) maakte voor de gobelins met de Apokalyps in Angers. In 1378 werd Hennequin de Bruges, hofschilder van Karel V van Frankrijk, betaald voor de levering ervan. Van de oorspronkelijk 90 afbeeldingen zijn er nog 69 over, verdeeld over 7 tapijten, die thans hangen in het Musée des Tapisseries in An­gers. Deze gobelins zijn tussen 1375-80 geweven in het atelier van Nicolas Batailles in Parijs.
. De Apocalyps op het tapijt van Angers (www.cultuurnetwerk.nl)
. Wandtapijt van Angers, de Apocalyps (www.cultuurnetwerk.nl)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.