kunstbus
Dit artikel is 26-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Delvin

Belgisch kunstschilder, (Gent, 1853 - 1922).

Jean-Joseph Delvin was leerling van de Gentse Kunstacademie (bij Theodore Canneel) en van het vrij atelier van Jean Portaels in Brussel. Medestudenten waren daar onder meer André Cluysenaer, Jacques de Lalaing en Fernand Scribe. Hij ondernam studiereizen in Frankrijk en Spanje.

Op 28 oktober 1883 behoorde hij tot de 13 stichtende leden van 'Les XX' samen met Frantz Charlet, Paul Du Bois, James Ensor, Charles Goethals, Fernand Khnopff, Périclès Pantazis, Frans Simons, Gustave Vanaise, Theo Van Rysselberghe, Guilaume Van Strydonck, Theodore Verstraete en Guillaume Vogels. Maar in 1886 stapte hij uit de vereniging. Later was hij ook lid van 'La Libre Esthétique' en van 'Kunst van Heden' in Antwerpen (vanaf 1905). Hij werd leraar, later directeur (1902-1913) van de Kunstacademie in Gent.

Vernoemenswaardige leerlingen van Delvin waren Robert Aerens, Albert Baertsoen, Oscar Colbrandt, Oscar De Clerck, Alfons De Cuyper, Gustave De Smet, Leon De Smet, Frans Masereel, George Minne, Emile Thysebaert, Jules Van de Veegaete en Jos Verdegem. Hij schilderde voornamelijk taferelen met figuren en dieren.

Delvin deelde een tijdlang een atelier met Gustave Den Duyts in een tuinhuis in de Drabstraat. Hij woonde in de Rooigemlaan 282 in Gent.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jean_Delvin

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.