kunstbus
Dit artikel is 21-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean Le GacLes transfigurations 1983, Jean Le Gac, ou son double - le Peintre

Frans kunstenaar geboren 6-5-1936 in Tamaris bij Alès (Gard)

Van 1955-58 volgde Jean Le Gac zijn opleiding tot leraar in de beeldende kunsten in Parijs aan het Lycée Jeanson-de-Sailly. Hij trouwde met zijn collega studente.

In 1959 begon hij met zijn eerste fotowerk en was werkzaam als kunstdocent in Bethune in Noord Frankrijk. Hij schilderde in zijn vrije tijd en richtte zich hierbij op actuele kunststromingen.

Van 1968-71. Na het mislukken van zijn eerste expositie concentreerde Le Gac zich op het werk aan een project Les Cahiers (Museum Moderner Kunst - Stiftung Ludwig, Wenen); een fictieve documentatie over de poging van een journalist een schilder op te sporen, vastgelegd in 26 schriften, gecompleteerd met 31 foto's. Het werk werd door Harald Szeemann ontdekt en in 1971 op de vijfde Documenta geëxposeerd.

In 1973 werd Le Gac door de New Yorkse galeriehouder John Gibson onder contract genomen, die zijn werk bekendheid gaf in de VS.

Van 1981-84. Gestimuleerd door het uitproberen van pastelkrijt, ontstond een reeks Diptychen (tweeluiken), die de, wederom fictieve, geschiedenis van een schilder documenteerde, die op onbeholpen wijze kinderboekillustraties nabootst. Grote pasteltekeningen en sterk vergrote foto's van Jean Le Gac in de rol van de kopiist, werden gecompleteerd met verduidelijkende teksten.Prisonnière des pyramides 1988

Van 1986-87, maakt hij wederom gebruik van nabootsingen van illustraties uit kinderboeken en combineert die resultaten, op grote doeken, met oude filmprojectoren.

In de negentiger jaren grijpt Le Gac terug op vroegere fotowerken en confronteert de toeschouwer met monumentaal uitvergrote uitsnedes van afzonderlijke foto's, om de documentatie over de ongrijpbare schilder - de Peintre Fantome / Phantom-Maler, de titel van een retrospectief die in 1992 getoond werd in de Badischen Kunstverein Karlsruhe en de StadtGalerie Saarbrücken - te perfectioneren en hem op het spoor te blijven.

Jean Le Gac heeft een indrukwekkend aantal individuele tentoonstellingen gemaakt in zeer uiteenlopende plaatsen en op diverse niveaus. Hij was ook vertegenwoordigd op verschillende Biennales van Venetië, Documenta's in Kassel, "Westkunst" in Keulen en vele andere belangrijke tentoonstellingen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 685.